SpaceX s-ar putea despărți de afacerea sa Starlink și s-o listeze la bursă. Asta le-a spus investitorilor Gwynne Shotwell, CEO la SpaceX, în cadrul unei întâlniri private la Miami. Proiectul sateliților pentru internet ar putea fi o vacă de muls fără a fi un cuptor de ars bani ca Tesla sau alte companii tech. Este exact genul de afacere din care investitorii vor o parte.

Sateliti Starlink pe orbitaFoto: Starlink

Dar nu va ieși pe bursă prea curând. Probabil nu, timp de mai mulți ani. Dar dacă o va face, va fi impulsul suplimentar de care are nevoie Elon Musk pentru a-l depăși pe Jeff Bezos în clasamentul miliardarilor. Va avea însă nevoie și de recompensa de la Tesla pentru a deveni cel mai bogat fondator din lume. Iată ce spune aritmetica:

Averea netă a lui Jeff Bezos este de 125 de miliarde de dolari. Se mișcă în sus sau în jos după cum fluctuează acțiunile Amazon, dar este în jur de 125 de miliarde în această săptămână. În contrast, Elon Musk nu are „decât” 38 de miliarde pe numele său.

Așa că mai are nevoie de mulți ani ca să-l întreacă pe Jeff. Și ar sări și peste alți oameni ultra-bogați dacă o va face. Dacă primește mama tuturor bonusurilor din pachetul extraordinar de recompense pe care și l-a negociat, Musk ar veni la nivelul lui Bezos. Iar oferta publică inițială (IPO) a lui Starlink l-ar duce mai departe.

Musk are un plan de recompense extrem de riscant. Dar dacă-i iese, va fi cea mai profitabilă recompensă pentru un director din istorie. Dacă va face din Tesla o companie de 650 de miliarde de dolari în 2028 va primi un bonus cash de 55,8 miliarde.

Pe lângă acesta, recompensa în acțiuni îi va mări participația la Tesla de la 19% la un pachet gigantic de 28,3%. Presupunând că nu va vinde acțiuni Tesla până atunci, pachetul său va valora 184 de miliarde.

Cum îl va ajuta Starlink pe Musk să-l depășească. 184 de miliarde vor fi de ajuns pentru a-l face pe Musk 2028 mai bogat decât Bezos 2020, chiar având în vedere inflația la niveluri istorice normale. Dar Bezos este o țintă în mișcare. Amazon are mari provocări în perspectivă. Dar nu va sta pe loc în următorii opt ani.

Să presupunem o rată anuală de creștere de 10% pentru Amazon, de acum până în 2028. Este o estimare conservatoare. Unii analiști spun că prețul acțiunii ar putea ajunge la $5.000 în 2025. Este o prognoză neobișnuit de optimistă.

Dar randamentul anual (ROI) al lui Amazon a fost mult peste 10% în ultimii opt ani. Și este o companie tech ultra-mare din punct de vedere al capitalului, cu calități monopoliste și cu un potențial enorm în perspectivă în afacerile în cloud. Așa că media istorică de 10% ROI este o prognoză pesimistă.

Dacă Amazon crește cu numai 10% pe an până în 2028, cele 59,1 de milioane de acțiuni ale lui Bezos vor valora cam 263 de miliarde. Va surclasa potențialul Musk 2028 cu 79 de miliarde.

Aici intervin SpaceX și Starlink IPO. Musk deține 54% din SpaceX, echivalentul a 18 miliarde. Presupunând un ROI de 10% anual, la fel ca Amazon, cota lui Musk din firma spațială va valora cam 38,5 miliarde în 2028.

I-ar mai trebui doar 40,5 miliarde ca să-l prindă pe Bezos. Constelația Starlink ar putea aduce diferența. Se estimează că instalarea va costa cam 10 miliarde. Și va putea aduce cam 50 de miliarde pe an. Este peste DirecTV, pentru care AT&T a plătit 60 de miliarde de dolari în 2015.

Așa că vorbim de numere care l-ar putea face pe Elon Musk numărul unu. Dacă oferta publică inițială o va evalua pe Starlink la 75 de miliarde în 2028, Elon Musk ar putea deveni cel mai bogat fondator din istorie. (CCN)

(N.Red.: valorile și opiniile din acest articol nu reprezintă sfaturi pentru investiții sau tranzacții de la ccn.com sau hotnews.ro)