Tarom, operatorul aerian național, a recepţionat marți prima aeronavă ATR 72-600, prima din seria celor nouă aeronave noi, închiriate în regim de leasing operațional pe o perioadă de 10 ani, „în prezent fiind singura companie aeriană din România care cuprinde în flotă aeronave de acest tip, cu această configurație”, transmite compania.

ATR 72-600 TaromFoto: Tarom

„Acest model de avion european este capabil să aterizeze cu mijloace de bord independente şi de mare precizie în condiţii de vizibilitate redusă (LPV-200). Aeronava prezintă o capacitate de transport crescută faţă de aeronavele ATR existente în flota TAROM, poate transporta până la 72 de pasageri, pe o distanță maximă de aproximativ 1500 km şi este menit să deservească piaţa internă şi regională”, transmite Tarom.

De ce a fost aleasă varianta ATR pentru curse scurt-curier?

„Compania TAROM deţine o experiență semnificativă în operarea acestui tip de avion, ceea ce înseamnă că mentenanţa poate fi asigurată de către personalul Direcției Tehnice din cadrul companiei, iar pregătirea echipajelor de zbor și a personalului tehnic se va face cu costuri minime, suportate de către fabricant”, explică Tarom.

Potrivit pilotului Tarom Simona Păun, avionul ATR 72-600 are un consum de combustibil cu 42% mai redus decât alte modele jet, dar și emisii reduse cu 40% față de alte modele de avioane de tip regional. Potrivit pilotului, modelul este cel mai eficient pentru distanțe scurte/curse scurt curier.

Aeronavele sunt achiziţionate în leasing operational, pe o perioadă de 10 ani, vor fi folosite pentru zboruri regionale (interne și externe) și vor înlocui ATR-urile pe care compania le are în prezent în flotă.

TAROM are în prezent în flotă:

- 7 aeronave ATR 42, care au o vechime medie de 19 ani, o configurație de 48 de locuri, dintre care 6 sunt la clasa business.

- 2 aeronave ATR 72, cu o vechime medie de 10 ani și o configurație de 68 de locuri.