Comisia Europeana urmeaza sa se pronunte asupra contractului intre Automobile Craiova si Ford cel mai probabil in Colegiul Comisarilor din 27 februarie, a declarat pentru Hotnews.ro Audrey Lemonnier, ofiter de presa la DG Competition. In acelasi timp, surse din Comisia de privatizare au declarat vineri ca Guvernul asteapta un raspuns de la forul european pina la sfirsitul acestei luni.

Oficialul european a afirmat ca nu s-a stabilit inca agenda sedintei, "dar cum decizia privind contractul cu Ford va fi luata foarte curand", data estimata este 27 februarie.

Contractul de privatizare a Automobile Craiova cu grupul american Ford a fost semnat in luna septembrie. Comisia Europeana a decis investigarea unei posibile acordari de ajutoare de stat in cazul Automobile Craiova si a emis un ordin prin care a cerut Romaniei sa suspende orice acordare de ajutoare de stat care nu au fost in prealabil notificate Bruxelles-ului. Comisia a deschis o investigatie amanuntita asupra unor posibile ajutoare acordate in contextul privatizarii Automobile Craiova, fosta Daewoo Craiova, si vanzarii sale catre Ford Motor Company in septembrie 2007.

Potrivit CE, Romania a impus niste conditii privatizarii, si anume producerea a minimum 200.000 de masini in cel de-al patrulea an de la privatizare, continuarea activitatii curente timp de patru ani si pastrarea tuturor fostilor angajati ai Automobile Craiova si Daewoo Romania. In plus, potrivit CE, Romania pare sa fi schimbat conditiile privatizarii intr-un stadiu ulterior al procesului, ceea ce ar fi putut implica elemente suplimentare de ajutor, potrivit Bruxelles-ului.

Ford a fost de acord sa plateasca Guvernului Romaniei 57 milioane de euro pentru 72,4% din capitalul uzinei de la Craiova. Producatorul american s-a angajat totodata la investitii directe de 675 milioane euro pentru modernizarea fabricii si pentru cresterea productiei de automobile la 300.000 de vehicule anual, dar si pentru suplimentarea numarului de angajati.