Reducerea numărului de cereri provocată de epidemia coronavirusului a făcut ca numeroase companii europene să reducă programul zborurilor și să instituie măsuri de economie, relatează AFP.

Avion Wizz AirFoto: WizzAir.com

La o lună după suspendarea unei mari părți a zborurilor spre China continentală, unde a început epidemia, creșterea numărului de cazuri în nordul Italiei (655 de purtători ai virusului responsabil pentru Covid-19 vineri) cât și în restul Europei neliniștește.

Compania britanică EasyJet a anunțat vineri că a anulat deja zboruri și plănuiește să suspende aproximativ 500 de zboruri între 13 și 31 martie, majoritatea din și spre Italia.

”Aceste aproximativ 500 de zboruri reprezintă 11% din volumul zborurilor (spre și din) Italia pentru luna martie și un mic procent” din numărul zborurilor din rețeaua companiei, a spus grupul pentru AFP.

Grup IAG, proprietarul British Airways și Iberia, a anunțat de asemenea că a anulat zboruri spre Milano și că va reduce serviciile sale spre țară în zilele următoare. British Airways operează zece zboruri pe zi de la Londra spre Milano.

Air France efectuează o ”mică adaptare a programului” în ceea ce privește zborurile spre Milano, Bologna și Veneția ”regrupate”, a spus un reprezentant al companiei pentru AFP.

Unul dintre cele cinci zboruri zilnice dintre Paris și Veneția este de exemplu anulat și pasagerii vor fi transferați către celelalte zboruri. ”Nu a fost luată nicio decizie” dincolo de acest weekend, a spus aceeași sursă.

Brussels Airlines își va reduce zborurile spre Milano, Roma, Veneția și Bologna cu 30% pentru următoarele două săptămâni (2-14 martie). Compania aeriană belgiană ”constată un trend general negativ în termenii rezervărilor pe aproape toate piețele europene, dar nordul Italiei a fost cel mai atins, potrivit unui comunicat.

Compania din Ungaria, Wizz Air, cu o bază puternică în Polonia, și-a redus cu aproximativ 60% zborurile spre Italia din Varșovia și alte cinci orașe poloneze, ”având în vedere scăderea interesului pentru această destinație”.

Impactul epidemiei asupra traficului aerian european înseamnă companiile, a căror preț la bursă este puternic zguduit, să implementeze măsuri de economii.

EasyJet a anunțat vineri să înghețe recrutările, salariile și promovările, o reducere administrativă a cheltuielilor și o ”ofertă de concediu fără plată” angajaților.

Măsuri similare au instituit și alte companii.