Statele Unite au intrat într-o cursă strânsă cu Germania în încercarea de a-și asigura exclusivitatea unui vaccin împotriva noului coronavirus, în prezent în curs de dezvoltare de către un laborator german, scrie sâmbătă Die Welt, preluat de AFP.

Angela Merkel si Donald TrumpFoto: Agerpres/EPA

Potrivit cotidianului german, președintele american speră să atragă, cu importante resurse financiare, cercetători germani care lucrează la un potențial vaccin împotriva noului coronavirus și să obțină astfel exclusivitatea pentru țara sa.

Acest vaccin ar fi atunci "doar pentru Statele Unite", a afirmat ziarul, citând o sursă apropiată guvernului german.

Berlinul încearcă să mențină avansul propunând la rândul său condiții financiare interesante.

Rivalitatea ar viza compania de biotehnologie CureVac, cu sediul în Tübingen, în Baden-Württemberg. Ea dispune de filiale la Frankfurt și la Boston, în Statele Unite.

Creată în 2000, societatea se prezintă drept o companie specializată în "dezvoltarea de terapii împotriva cancerului, terapii pe bază de anticorpi, tratamentul bolilor rare și vaccinuri profilactice".

Laboratorul lucrează în prezent cu Institutul Paul-Ehrlich, specializat în dezvoltarea de vaccinuri și în subordinea ministerului german al Sănătății, pentru producerea unui vaccin împotriva Covid-19.

"Guvernul german este foarte interesat ca dezvoltarea de vaccinuri și substanțe active împotriva noului coronavirus să fie făcută în Germania și în Europa", a precizat un purtător de cuvânt al ministerului Sănătății, pentru die Welt.

În această privință, "guvernul poartă discuții intensive cu CureVac", a adăugat el.

Directorul CureVac, Daniel Menichella, a fost invitat în 2 martie la Casa Albă pentru o întâlnire cu Donald Trump, vicepreședintele Mike Pence și reprezentanți ai unor societăți farmaceutice care lucrează la răspunsul împotriva epidemiei, a anunțat societatea, pe site-ul său, fără a preciza eventuale oferte financiare propuse.

"Suntem foarte încrezători în capacitatea noastră de a dezvolta un vaccin puternic în câteva luni”, a declarat atunci Menichella, într-un comunicat al companiei sale, care a adăugat că speră să înceapă "la începutul verii 2020" primele teste clinice.