Companiile aeriene americane au solicitat autorităților luni ajutor de urgență de până la 50 de miliarde de dolari pentru a face față pandemiei Covid-19, în timp ce măsurile economice drastice sunt tot mai dese în Europa, potrivit AFP.

Avioane in zborFoto: Max Pixel

Această cerere reflectă, potrivit companiei Airlines For America, o scădere a cererii „fără precedent”, până la un nivel mult „mai rău decât după atacurile din 11 septembrie”.

"Trebuie să sprijinim companiile aeriene. Nu este vina lor", a spus președintele Donald Trump, la scurt timp, în timpul unui briefing la Casa Albă, fără să anunțe nicio măsură concretă. „Va trebui să îi sprijinim”, a insistat el, adăugând că a spus deja sectorului că guvernul federal urmează să-i ajute.

În Europa, Groupe ADP, care gestionează aeroporturile din Paris Roissy-Charles-de-Gaulle și Orly, prevede o scădere de 25% a traficului pe principalele sale platforme începând cu luna martie și în următoarele patru sau cinci luni. Își va închide și o parte din infrastructura din Paris și aeroporturile din străinătate (Amman în Iordania, Ohrid în Macedonia și Riga în Letonia).

Asociația Internațională a Transportului Aerian (Iata) a solicitat joi măsuri de sprijin de urgență după anunțarea unor măsuri de interzicere temporară a călătoriilor din Europa spre si dinspre Statele Unite. În plus față de Italia, unul dintre punctele de interes din Europa, mai multe țări au luat măsuri similare de interzicere a majoritatii zborurilor.