Singurul producător de clor din România vrea să facă substanţe pentru dezinfecţie. Chimcomplex a cerut acordul Ministerului Sănătății

de G.S.     HotNews.ro
Sâmbătă, 21 martie 2020, 9:13 Economie | Companii


Chimcomplex
Foto: Facebook
Singurul producător de clor din România, Chimcomplex vrea să facă substanţe pentru dezinfecţia spitalelor sau a străzilor. Managerul spune că, potrivit OMS, clorul este singura substanţă recomandată în pandemia de coronavirus. Compania are însă nevoie de acordul MS pentru a crește concentrația de clor, transmite Mediafax.

Chimcomplex, singurul producător de hipoclorit de sodiu din România, vrea să producă substanţe biocide pentru dezinfecţia spitalelor, dar şi a altor spaţii şi chiar străzi.

Compania a cerut Ministerului Sănătăţii aviz pentru a trece de la diluţia de 12,5%, concentraţie produsă acum, la cea folosită în domeniul sanitar.

Compania produce hipoclorit de sodiu soluție cu o concentraţie de 12,5% pentru care are avizele de biocide emise de către Comisia Națională pentru Produse Biocide privind punerea pe piață. Produsul este comercializat atât la nivel național, cât și internațional, ca dezinfectant direct și ca materie primă pentru alți dezinfectanți care se prepară de către alţi producători locali, precum şi în alte industrii.

Reprezentanţii companiei au declarat, pentru Mediafax, că, odată cu pandemia de coronavirus, uzinele şi-au adaptat liniile de producţie pentru a putea produce direct substanţe biocide care să poată fi folosite pentru dezinfecţia spaţiilor şi suprafeţelor.

Potrivit reprezentanţilor Chimcomplex, compania aşteaptă avizul Ministerului Sănătăţii pentru a fabrica produsele de dezinfecţie pe bază de hipoclorit.

„Chimcomplex este unic producător în România al substanţelor acide biocide pe bază de clor şi hipoclorit de sodiu. Ne-am modificat linia de producţie industrială pentru a putea produce în regim prioritar acest produs necesar pentru sănătatea publică. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat în luna martie măsurile ce trebuie luate pentru igienizarea suprafeţelor exact împotriva COVID-19, iar hipocloritul de sodiu este singura substanţă recomandată de către aceştia. Clorul este una dintre cele mai bune şi mai comune soluţii de dezinfectare şi dacă este utilizat în concentraţii potrivite nu este toxic. După cum ştiţi este utilizat şi în procesul de dezinfecţie a apei potabile. Noi am propus acum o concentraţie potrivită pentru siguranţa oamenilor”, a spus Armand Spiru, chief commercial officer Chimcomplex.

Potrivit acestuia, combinatul are stocuri suficiente în acest moment, iar în scurt timp ar putea livra o mie de tone lunar, pentru fiecare judeţ al ţării.

„Hipocloritul de sodiu se produce în cadrul instalaţiilor de electroliză, sarea fiind materia primă. Capacităţile actuale ne permit pornirea imediată a producţiei şi putem, prin investiţii viitoare, să creştem capacitatea. Putem ajunge în scurt timp la o capcitate de livrare a o mie de tone pe judeţ. Există stocuri suficiente. Orice parte interesată va putea achiziţiona hipocloritul la un nivel de preţ care să nu depăşească pe cel al celorlalţi dezinfectanţi de pe piaţă. România este norocoasă să aibă resursele minerale necesare producţiilor pe scară largă a acestor substanţe. Mai sunt doar două fabrici de producţie de nivel similar în Europa de Est şi considerăm că a sosit timpul să putem afirma: <chimia ajută România!>“, a spus Armand Spiru.

Substanţele biocide pot fi produse atât la combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea, cât şi la cel din Oneşti.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11581 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 21 martie 2020, 9:52)

  [anonim]

  • +5 (5 voturi)    
   Ei produc,dar cine îl folosește? (Sâmbătă, 21 martie 2020, 10:33)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui

   Primarii,în majoritatea cazurilor,în frunte cu guraliva de Firea,așteaptă ca cineva de la Guvern să le stropească străzile.Și acum,prin majoritatea localităților se găsește hipoclorit,var cloros,dar nu-i folosit,cu toate că ar trebui folosite și în perioade normale,fără pandemie.PSD a scos în față niște primari care nu le place ordinea și curățenia și de aceea toată România este un focar cu gunoaie.
  • +1 (5 voturi)    
   Chiar ești amuzant :-) (Sâmbătă, 21 martie 2020, 11:33)

   comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui

   Ei NU POT produce DIRECT hipocloritul la alte concentrații, tot de 12,5 % îl scot. Apoi îl vor dilua la concentrația dorită, eventual vor adăuga și alți ingredienți - a asta necesită vase cu agitare, pompe, eventual schimbătoare de căldură dacă diluția are loc cu efect termic semnificativ (pentru că la temperaturi mari viteza de descompunere a hipocloritului crește considerabil, e o reacție de ordinul zero, știi tu, cam ca dezintegrarea radioactivă, numai că timpii de înjumătățire sunt mai mici - de ordinul lunilor, săptămnilor, sau chiar zilelor - în funcție de temperatură, de conținutul de clor liber și de pH). Astea toate - plus forța de muncă necesară - costă, nu e ca la cârciumă unde apa pusă în vin e gratis. În plus, în condițiile încetinirii economiei, mai mult decât probabil nu prea mai au vânzări la alte produse - și să ții clorul pe stoc e destul de dificil, costurile sunt mari, te mai ia la ochi și Agenția de Mediu - deci n-au nici un interes să „boteze” hipocloritul. Ce fac mai departe cei care-l cumpără e altă poveste.
   • +5 (5 voturi)    
    Colega, (Sâmbătă, 21 martie 2020, 12:10)

    2016 [utilizator] i-a raspuns lui comentatordiletant

    se vede ca ai ceva cunostinte de chimie. Nu te ambala, nu-i nevoie sa elimine apa din solutia de hipoclorit de concentratie 12,5%, sa ajunga la 20% (de exemplu), trebuie doar sa foloseasca, in procesul de fabricatie, o solutie mai concentrata de hidroxid de sodiu (pentru hiploclorit de sodiu; hidroxid de calciu, pentru cel de calciu, daca-l fac), care este materia prima. Cu alte cuvinte, folosesc mai putina apa de la inceputul fabricatiei, pentru a ajunge in final la un produs mai concentrat, Pentru aceasta, nu trebuie schimbata instalia chimica ci doar cantitatea de apa folosita in reactie. Procesul de fabricatie al hipocloritului de sodiu este elementar, cautati pe Wikipedia. Combinatul are nevoie doar de o autorizatie, aici este marea incercare, cu autoritatile romane. In rest, Romania are niste chimisti excelenti, pacat ca politicienii au distrus industria chimica, pentru foloasele lor meschine.
    • +4 (4 voturi)    
     Nu suntem colegi, (Sâmbătă, 21 martie 2020, 13:17)

     comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui 2016

     că sigur nu esti chimist :-0 (altminteri putem fi colegi de pandemie, democrație originală - sau în general de suferința de a trăi pe aceste meleaguri în aceste vremuri).

     Problema nu este de a CONCENTRA soluția de hipoclorit; în dezinfectanți clorul are concentrații de câteva grame/l (sau dacă e legat sub alte forme, de exemplu în dicloroizocianurați, chiar de ordinul ppm (părți pe milion). Dacă te-ai apuca să speli străzile cu hipoclorit de la Chimcompex - sau de la Oltchim - clorul degajat ar afecta populația, ai avea mai multe cazuri de intoxicații acute cu clor - prin inhalare - decât suspecți de coronavirus. Eu am spus clar în comentariul anterior - problema se pune de a DILUA soluția. Uită-te pe etichetele înălbitorilor cu clor (Axion, Rivex sau ce-o mai fi pe piață) - au cam 3% hipoclorit. Și pot fi folosiți cu succes drept dezinfectanți, dar diluați - altfel vă fac rău și distrug și suprafețele, clorul e foarte agresiv.
     Pentru doritori: puteți dezinfecta cu clor (hipoclorit adică) suprafețe mari, obiete sanitare, jucăriile copiilor - dar nu metale, pentru că le atacă (mai puțin titanul); folosirea timp îndelungat - sau sub formă prea concentrată - pe plastic sau țesături duce la îmbătrânirea materialelor - plasticul devine casant, țesăturile se degradează. Și aveți grijă să nu amestecați hipocloritul (care e bazic) cu detartranți, care sunt acizi - pentru că atunci tot clorul se va degaja direct în nările voastre. Dacă totuși reușiți să vă gazați (fie ușor, fie caz de 112), primele măsuri sunt să INHALAȚI - atenție, nu să beți! - vapori de alcool concentrat (spirt medicinal sau alcool etilic din care faceți vișinata, sau palincă foarte tare) și să beți băuturi calde - ceaiuri, zeamă de compot - ambele măsuri favorizează eliminarea clorului din alveolele pulmonare. Însă dacă după utilizare și după ce v-ați spălat bine vreți să scăpați de mirosul de clor de pe mâini, puteți să vă clătiți cu oțet.
    • +4 (4 voturi)    
     P.S. (Sâmbătă, 21 martie 2020, 13:23)

     comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui 2016

     Habar n-ai cât de greu e (de fapt, imposibil) să... schimbi „cantitatea de apă folosită în reacție” - electroliza e un proces foarte complicat și sensibil, în care concentrațiile electroliților sunt strict delimitate, altfel se distrug membranele schimbătoare de ioni.
     Hai să-ți dau exemplu: în condițiile pandemiei, s-a agravat și criza de sânge din sistemul sanitar. Ce-ar fi ca medicii să dilueze sângele (care e până la urmă o soluție de plasmă, globule roșii, albe trombocite etc.) pentru a ajunge la mai mulți pacienți? O instalație chimică complexă e cau organism - are nevoie de exact acele fluide esențiale care o mențin în viață în exact concentrațiile pentru care a fost proiectată.
 • +1 (5 voturi)    
  Foarte bine! (Sâmbătă, 21 martie 2020, 10:51)

  Electorul [utilizator]

  Sa fie dezinfectate toate căile de acces pietonale si parcările la supermarketuri. Sa nu se dea pe masini ca este coroziv.
  • +3 (5 voturi)    
   Sunt concentrații care nu atacă metalul. (Sâmbătă, 21 martie 2020, 12:01)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Electorul

   Nu mai sunt sigur,dar,la 4% concentrație hipoclorit,nu atacă metalul.În schimb are efect puternic dezinfectant.
   • +5 (5 voturi)    
    Ba îl atacă. (Sâmbătă, 21 martie 2020, 13:48)

    comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Clorul UMED e foarte agresiv cu majoritatea metalelor (este partea reactivă/ dezinfectantă și foarte instabilă chimic din hipoclorit, cu starea de oxidare +1, spre deosebire de clorul din sarea de bucătărie - ionul Cl -1, care e stabil în condiții normale). Dacă ai dat pe metale și nu le-a atacat e probabil pentru că soluția s-a uscat înainte de a apuca să atace suprafața obiectului respeciv - dar n-aș paria că luciul metalic a rămas la fel. Singurul metal care rezistă la clor - și din care sunt confecționate părțile metalice ale utilajelor ce prelucrează clorul umed - e titanul. Ce e curios/ amuzant (pentru cei care consideră știința amuzantă) și periculos este că titanul nu se înțelege cu clorul uscat (cum e cel din buteliile de clor lichid, care culme, e destul de cuminte, inofensiv față de oțelul carbon). În atmosferă de clor uscat titanul se autoaprinde - frumusețe de artificii! - destul de ușor, chiar la un banal șoc mecanic sau la frecarea produsă de curgerea fluidului prin țeava/ armătura de titan.
    P.S. clorul rămâne uscat doar închis etanș - altfel, la ce mai mică fisură, absoarbe vapori de apă din atmosferă - și devine clor umed agresiv.
    De dezinfectant, e într-adevăr cel mai bun - dar „dezinfectează” nu numai formele microscopice de viață - în Primul Război Mondial a fost folosit drept gaz de luptă.
    • +1 (1 vot)    
     OK. (Sâmbătă, 21 martie 2020, 14:27)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui comentatordiletant

     Era invers.Mulțumesc.La 4% este cel mai agresiv,de aceia hipocloritul se transportă în cisterne metalice obișnuite.
 • 0 (2 voturi)    
  hipoclorit (Sâmbătă, 21 martie 2020, 23:21)

  csan [utilizator]

  Mai oameni buni stiti ce ar insemna sa se reverse tone de hipoclorit de sodiu, asa aiurea pe strazile Romaniei? Si asta numai asa ca-i vuza baiat destept si are o armata de idiotii in conducerea combinatului. Nu murim de coronavirus , murim intoxicati cu clor. S-a repezit Vuza sa nu cumva sa scape ocazia de a se imbogatii. Mai interesati-va inainte de a inghitii tot felul de idiotenii.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by