Comisia pentru Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor investigheaza modul in care se realizeaza privatizarea societatii Antibiotice Iasi. Membrii comisiei sunt nemultumiti de faptul ca viitorul cumparator nu este obligat sa mentina productia de medicamente. Intr-un interviu pentru BBC, deputatul Mircea Ifrim - presedintele Comisiei care ancheteaza privatizarea Antibiotice Iasi - a declarat ca suma solicitata de stat pentru aceasta societate este prea mica.

El considera ca societatea poate sa supravietuiasca, cu toate ca este o competitie foarte acerba. "Noi avem semne de intrebare: ce beneficii are romanul din aceste privatizari? Grija mea numarul unu este urmatoarea: daca o facem prin strigare, fara caiet de sarcini, cine-mi garanteaza ca acest investitor nu ii va schimba destinatia, nu o va vinde si eu nu voi avea o fabrica de antibiotice in Romania”, a explicat Mircea Ifrim.

Curtea de Apel Iasi a admins cererea sindicalistilor Antibiotice Iasi de a suspenda hotararea de Guvern prin care Executivul a decis vanzarea unui pachet de 53% din actiunile fabricii de medicamente. In urma acestei decizii, privatizarea Antbiotice a fost oprita temporar. Hotararea Curtii de Apel Iasi nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs la Curtea Suprema, pana la data de 18 februarie.

Licitatia pentru preluarea pachetului de 53,01% din actiunile producatorului de medicamente ar fi trebui sa aiba loc in data de 18 martie. Pana la finele lunii ianuarie, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a primit 53 de scrisori de intentie pentru Antibiotice din partea investitorilor. Pretul de pornire al licitatiei cu strigare a fost stabilit la pretul de 2 lei pe actiune, adica aproximativ 130 milioane de euro pentru tot pachetul scos la vanzare. Pretul a fost stabilit in urma unei evaluari realizate de firma internationala de consultanta AT Kearney.

In 2006, Antibiotice Iasi a obtinut un profit net de aproximativ 24 milioane de lei, iar la finele celui de-al treilea trimestru al anului trecut profitul net al companiei a depasit valoarea de 28 milioane de lei.