UNTRR cere Guvernului să permită şoferilor să rămână alături de familiile lor la finalul serviciului, dar membrii familiilor să nu fie nevoiţi să stea în izolare. Uniunea Naţională a Transportatorilor a solicitat Guvernului în întâlnirea de marţi, ca transportatorii să fie lăsaţi să rămână alături de familiile lor atunci când termină orele de lucru, fără ca membrii familiei să fie nevoiţi să intre în izolare două săptămâni, potrivit unui comunicat, citează Mediafax.

Tir in vamaFoto: UNTRR

„Dacă poliţiştii, jandarmii, armata, angajaţii DSP, care sunt cu mult mai expuşi zilele acestea decât şoferii, intrând în contact cu foarte multe persoane, au dreptul să stea cu familia după ce ies din tură, atunci de acelaşi drept ar trebui sã beneficieze şi şoferii profesionişti şi familiile acestora”, consideră UNTRR. T

Transportatorii au solicitat în acest sens modificarea Articololui 4 din Ordonanţa Militară 4. De asemenea, aceştia solicită modificarea formularului pe care îl au de completat la intrarea în ţară, digitalizarea documentelor şi reducerea timpului de verificare la graniţă.

„În acest moment, procedura la frontierele României pentru şoferii profesionişti este aceea că poliţia de frontieră introduce într-un sistem informatic date despre şofer, aceleaşi pe care le solicită şi DSP, după care şoferul coboară din camion şi merge la punctul de control de la DSP unde de această dată completează cu pixul pe hârtie formularul cerut de DSP, astfel că timpii de aşteptare sunt foarte mari”, spune UNTRR.

Uniunea Transportatorilor oferă drept exemplu procedurile vamale din Ungaria, unde „poliţia de frontieră stă pe o platformă metalică la nivelul cabinei camionului, fără să intre în contact fizic cu documentele şoferilor, ci doar le scanează şi verifică automat digital în bazele de date”. În cursul zilei de marţi, Uniunea Transportatorilor a participat la discuţii cu premierul Ludovic Orban.