​Ministerul Muncii are o estimare de un milion de persoane care ar putea fi beneficiare ale ajutorului pentru șomajul tehnic, a declarat vineri Violeta Alexandru, ministrul muncii. Au început să fie trimise deja cereri pentru obținerea ajutorului. Către agențiile județene pentru plăți și inspecție socială au fost trimise 22 mii cereri în trei zile, iar către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă peste 25.000 cereri pentru circa 240.000 salariați.

Foto:

Dintre cererile depuse la agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, proape 50% se referă la PFA. Cele mai multe cereri s-au depus în București, iar pe locul doi este județul Cluj, a spus Alin Ignat, șeful Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială.

În ceea ce privește cererile depuse la ANOFM, cele mai multe vin din zona industriei prelucrătoare și horeca, județul Cluj fiind pe primul loc, cu solicitări pentru peste 30.000 de salariați.

Șeful Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Victor Picu, spune că unele calcule din solicitări sunt greșite. Unele greșeli pleacă de la faptul că calculul se face nu de la data suspendării contractului, ci de la data de 16 martie, chiar dacă contractul nu a fost suspendat, iar solicitarea se face pentru o lună, deși plata se face la 1 aprilie pentru luna martie. Sunt angajatori care solicită fonduri pentru salariați care nu au încă contractul suspendat.

Picu a precizat că pentru a depune mult mai ușor în format electronic, Guvernul a pus la dispoziție platforma aici.gov.ro

Până acum au fost suspendate circa 884 mii contracte.