Interviu Virgil Popescu: Din producția internă vom asigura peste 60-70% din necesarul de materiale sanitare/ Vom veni cu al doilea val de măsuri care vor stimula economia

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 7 aprilie 2020, 14:43 Economie | Companii


Virgil Popescu
Foto: Hotnews
​România nu trebuie să mai fie dependentă de importurile din China, a declarat Virgil Popescu, ministrul economiei, într-un interviu acordat HotNews.ro. Acesta spune că începând cu a doua jumătate a lunii aprilie, companiile românești vor putea asigura peste 60-70% din necesarul intern de materiale sanitare. Acestea vor produce astfel de materiale și după ce trece criza coronavirusului, mai ales că trebuie refăcute rezervele statului care acum sunt zero. Acum este în proces de acreditare o companie a statului care se va ocupa numai de achiziționarea de la producători români. Vezi ce spune despre noi măsuri de sprijin a mediului de afaceri.

Săptămâna aceasta ar putea fi finalizată o aplicație pentru înregistrarea automată a fiecărui producător de materiale sanitare și pentru crearea unei baze de date cu aceștia, care va fi publică.

Ministrul a mai spus că în momentul în care va trece vârful epidemiei, Guvernul va veni cu al doilea val de măsuri care vor stimula economia. Vor fi măsuri fiscale, de infuzie de capital, vor fi măsuri de granturi. Virgil Popescu mai afirmă că pentru relansarea economiei sunt importante și investițiile publice. De aceea, nu va fi tăiat niciun ban de la investiții publice, chiar dacă deficitul bugetar va fi foarte mare. De altfel, la nivel european nimeni nu-și mai pune problema deficitului bugetar, ci a finanțărilor. Virgil Popescu spune că din discuțiile cu ministrul finanțelor reiese cu nu sunt probleme cu finanțarea.


Începând cu 15 aprilie, Romarm și Taparo vor produce câte 500 mii de măști zilnic
Mai multe companii din România s-au reinventat și au început să producă echipamente de protecție. În acest moment, ce se produce deja în România și cât la cât ar putea să crească producția?

La nivelul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, la direcția mediului de afaceri, sub coordonarea directă a secretarului de stat Liviu Rogojinaru, există o celulă de criză care se ocupă de centralizarea tuturor producătorilor care produc măști de protecție, combinezoane, halate, șosete pentru personalul medical. Încercăm să centralizăm la nivelul ministerului, să știm exact toți producătorii și săptămâna aceasta sperăm să finalizăm și o aplicație informatică, în așa fel încât fiecare producător care produce material sanitar să se poată înregistra automat în sistem și să avem o bază de date cu aceștia, să o facem publică și să știe românii de unde ar putea achiziționa.

Practic, avem în momentul de față peste 50-60 de companii care ne-au comunicat că produc deja măști, halate, însă multe dintre ele nu sunt încă acreditate. Tot ce se dorește a se vinde în spitale necesită o acreditare. Ținem să fie acreditate pentru că materialele se duc către oamenii care lucrează în linia 1 și trebuie să fie protejați, să nu se întâmple alte surprize neplăcute.

În paralel, este și o companie a statului român, și aici vorbesc despre Romarm, din industria de apărare, care a intrat pe această piață, a plătit, a comandat utilajele care urmează să vină la sfârșitul acestei săptămâni și începând cu 15 aprilie, să zicem data estimativă, va produce peste 500 mii de măști zilnic. Tot începând cu 15 aprilie și grupul Taparo din Maramureș va produce tot 500 de mii de măști zilnice, măști chirurgicale care merg și către spitale, însă nu către personalul din linia întâi, și către populație, și către armată, poliție, jandamerie, către toți cei care asigură direct și indirect respectarea măsurilor.

Atât Romarm, cât și Taparo, vor produce, probabil o săptămână mai târziu, și câte 150 mii de măști fiecare, de FFP2 și FFP 3. Acestea vor merge direct către spitale. De aceea, pot să spun că începând cu a doua jumătate a lunii aprilie, cu cele două companii, care vor produce împreună cu ceilalți care sunt deja înscriși în program, că avem și alte companii care au comandat utilaje de același tip, urmând să fie puse în funcțiune, vom reuși ca din producția internă să asigurăm peste 60-70% din necesarul de materiale sanitare a României.


Statul va face comenzi și după ce trece criza, vrem să refacem rezervele naționaleÎn ce măsură ar urma să fie încurajate companiile din România să continue producția de echipamente de protecție și după ce trece criza coronavirusul astfel încât să reducem dependența de produsele din China?
Să nu creadă companiile că acest lucru se va opri după trecerea crizei. Nu. Vrem să avem la rezervele statului, să nu mai fie goale, să avem o cantitate suficientă de materiale sanitare, măști, combinezoane, halate, șosete pentru medici, în așa fel încât să fim pregătiți oricând pentru a înfrunta o viitoare nouă epidemie.

Statul va face comenzi. Chiar operaționalizăm o companie a statului român, la Ministerul Economiei, care să se ocupe numai de asta, de achiziționarea de la producătorii români a acestor echipamente. Evident, vrem să fie certificate. Compania este înființată, compania există, are finanțare deja. Nu vreau să-i dau numele acum, este în acreditare conform legii românești. Trebuie acreditată, noi sperăm să o acredităm săptămâna aceasta într-un ritm rapid și-l vom face public în acel moment. Asta este un alt ajutor dat producătorilor români. Compania are bani și vor achiziționa de pe piața românească. Practic, producătorii vor avea asigurată desfacerea, nu vor mai trebui să se gândească cui vând și unde. Vor putea produce în continuare, pentru că rezervele României au fost zero și vrem să refacem rezervele de stat.

Această criză ne-a arătat cât de dependenți suntem de importurile din China
Unele echipamente sunt aduse din China. Ce măsuri își ia România să se protejeze de o țeapă, cum s-a întâmplat în Spania, Olanda sau Turcia, cu tot felul de Kit-uri de testare ineficiente sau măsti neconforme? România nu a importat teste rapide din China. România importă din Coreea de Sud teste real time PCR. Vor mai veni săptămâna aceasta alt lot de 200 mii de teste. A mai venit unul de 200 mii de teste. Din China se importă măști, din ce știu eu, FFP2, și sunt convins că colegii de la Unifarm sau ONAC, care au importat direct se asigură că nu vor lua țepe. De altfel, din câte știu, Guvernul chinez a trecut la reacreditarea companiilor care produc măști, tocmai din cauza semnalelor care au apărut din statele europene, că marfa care a ajuns acolo este neconformă.

Această criză dacă are o parte bună între ghilimele este că ne-a arătat cât de dependenți suntem de importurile din China. Vrem ca România să nu mai fie dependentă pentru materialele esențiale de importurile din China. Mai mult, finanțăm și avem și o companie care produce în acest moment țesătura. Este vorba despre un material de țesut, primele două straturi care se folosesc pentru producerea de halate și de măști și o finațăm să producă și materialul filtrant, cel de-al treilea strat, în așa fel încât să avem țesătura integrată în România. Mai finanțăm și alte companii care vor să facă acest lucru, pentru că pe lângă producția de măști, dorim să avem și țesătura în România. În momentul de față, țesătura se produce în două locuri în România, la Taparo și la Minet în Vâlcea, două companii vechi care produceau demult material de țesut. Grupul Taparo este în achiziția unui echipament destul de mare care va produce și alt material de filtrat care acum este din import.


Lucrăm la al doilea val de măsuri pentru relansarea economiei
Țări ca Germania și Austria se gândesc deja la repornirea treptată a economiei. Guvernul României are în analiză în acest moment vreun plan de relansare mai rapida a economiei?
Evident că ne gândim și la relansarea României. Sperăm ca acest lucru să se întâmple cât mai repede. Noi am gândit ca la nivel strategic, pe partea ascendentă a acestei epidemii, să luăm măsuri de protecție a populației, a capitalului uman. După părerea mea, într-o companie, pe primul loc resursa umană. Resursa financiară poate fi găsită, dar resursa umană este foarte greu de găsit. De aceea, avem nevoie de oameni sănătoși care să se întoarcă la muncă. În momentul în care vom trece de acest vârf, vom veni cu al doilea val de măsuri care vor stimula economia. La asta lucrăm, avem grupul interministerial de lucru, discutăm și la nivelul președinției, și cu mediul de afaceri. Ieri am avut videoconferință cu mediul de afaceri, Coaliția pentru Dezvoltarea României, acum avem pe domenii de activitate. Luăm toate propunerile, le discutăm și vom veni cu un val doi de propuneri pentru relansarea economiei. Vor fi măsuri fiscale, de infuzie de capital, vor fi măsuri de granturi, nu neapărat de credite, vor fi măsuri combinate. Să le finalizăm și vom veni cu acest pachet pentru companiile românești.

Care sunt sectoarele care ar putea ajuta cel mai mult economia imediat după ce trece criza coronavirusului? Ținând cont că industria auto este căzută și are un procent semnificativ din PIB, ne așteptăm ca imediat ce va fi repornită, inclusiv în Germania, în Italia, în Franța, să repornească și în România. De la zero cât produce acum, evident că va fi un salt foarte mare. Suntem conștienți că nu va putea porni 100% din start, dar o pornire graduală va permite economiei românești să reînceapă.

De asemenea, ați observat că este consumul foarte mic în industria energiei, în industria de carburanți. Când vom ajunge să ridicăm aceste măsuri de izolare, și se va întămpla la sfârșitul stării de urgență, automat va crește și consumul. Pe măsură ce pornește industria, va crește și consumul de energie electrică și automat firmelor din industria energetică, de rafinare și producere de carburanți le va crește cifra de afaceri.

De asemenea, investițiile publice, pe care nu le-am oprit, care merg, sunt convins că vor stimula economia. Se lucrează la autostrăzi, se lucrează la metrou, se lucrează în țară prin acele programe PNDL, care sunt în continuare în funcțiune, iar Ministerul Dezvoltării face în continuare plăți.

Va fi tăiat vreun ban de la investiții publice având în vedere că deficitul bugetar va fi foarte mare? Nu vom tăia sume de la investițiile publice. Ele trebuie să meargă în continuare. Deficitul bugetar suntem conștienți că va fi foarte mare. Pactul de stabilitate a fost suspendat. Nu cred că în momentul de față, vreo țară din Uniunea Europeană își pune problema de deficit bugetar, eventual își poate pune problema de a găsi finanțări. Din discuțiile pe care le avem cu ministrul finanțelor, nu avem probleme de finanțare.

Vine rectificarea bugetară, va fi ori joi, ori luni aprobată ordonanța de rectificare. Nu se pune problema tăierii vreunui ban de la investiții.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8554 vizualizari

 • +7 (17 voturi)    
  urgent! (Marţi, 7 aprilie 2020, 14:52)

  wweesstt [utilizator]

  Pensiile speciale(de serviciu) trebuie DESFINTATE URGENT! Pensiile de serviciu (speciale) sunt un atentat la viata si sanatatea poporului roman!
  Cum e posibil ca in cea mai feroce criza economica de pana acum (mult mai grava decat in 2009) doar angajatii din privat sa duca greul acestei crize ca isus pe dealul Golgotei?! Avand in vedere ca romania este tara care cheltuie cel mai mult cu sctorul bugetar din europa, tara care are cele mai mari salarii din sectorul public comparativ de sectorul privat?!
  Bugetarilor si celor cu pensii speciale le convin aceste ordonante militare, pt ca ii protejeaza si au mai putin delucru, unora cum sunt institutiile de forta au ocazia sa arate cat de 'importanti' sunt ei ca stau cu vestele antiglont si cu pustile in mana in intersectii, dar NU sunt dispusi sa suporte din costul acestor masuri restictive si economice! RUSINE guvernantilor! Nu va vom uita la alegeri!
  Ce trebuie facut:
  Desfintarea tuturor pensiilor speciale/de serviciu, restructurarea cu 30-40% a aparatului bugetar, diminuarea cu 30% a tuturor salariilor bugetarilor(primarii, institutii, institutii de forta, deconcentrate parlamentari, ministere, directii judetene, prefecturii, consilii judetene, etc.toate, toate)
  Pornirea urgenta a investitiilor companiilor de stat: hidroelectrica(care tine investitiile pe hold de ani si ani, birocratie mult) la fel si la Romgaz, transgaz( pornirea investitiilor in Marea Negra comcomitent cu racordarea tuturor localitatilor din romania la gaz metan, astfel se opreste si o parte din defrisarea padurilor(aer curat-sanatate), Investitii urgente la Nuclearelectrica, pornirea inca doua reactoare, investitii in infrastructura de transport autostrazi, cai ferate (exempl. viteza medie a unui tren cu masini de la ford sau dacia pe culoarul timis cerna, pe acolo se exporta, este sub 14km la ora' este o rusine) Debirocratizare in domeniul absortiei fondurilor europene, garantarea de catre stat a creditelor pt imm-uri. etc; etc
  • +2 (2 voturi)    
   Pe jumătate nu faci nimic. (Marţi, 7 aprilie 2020, 17:10)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui wweesstt

   Nu te supăra.Ideea de desființare a pensiilor speciale nu este rea,dar teoretic și legal nu există pensii speciale.Am impresia că cineva ne-a aruncat într-o fundătură în care vom dezbate până ne plictisim.Așa zisele pensii speciale,uneori spuse și nesimțite sunt acordate legal sub diferite denumiri.Ca să fie rezolvată problema trebuie mers pe o limită maximă a pensiei de stat în România și că pensia nu poate fi acordată decât pe baza contribuției fiecăruia ,făcută de-a lungul activității profesionale și că orice altă formă de plată este interzisă.În plus ar mai trebui introdus în lege că orice pensionar poate lucra în cadrul unei activități din subordinea unor instituții ale statului,finanțate de la bugetul de stat,numai voluntar..La fiecare propunere vino cu propuneri concrete,nu generale și vei găsi susținători.La general stau birocrații și inventează hârtii cărora le țin evidența,inutile la o analiză obiectivă.Hai să le evidențiem și să ajutăm pe cei care vor și pot face o restructurare a birocrației.Altfel,totul devine o hărmălaie,mai trece timpul,apar alte probleme și nu se rezolvă nimic.
 • +6 (8 voturi)    
  numai materialele sanitare?! (Marţi, 7 aprilie 2020, 15:11)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  suntem dependenti de China si nu numai, de importuri la aproape orice, puneti-va mintea la contributie si fonduri sa stimulati odata re-generarea industriei romanesti, sa nu mai stam cu "mana intinsa" la altii, la viitoarele crize si restrictii.
  Mana de lucru avem acum, cu sutele de mii de romani intorsi acum din diaspora, poate nu raman toti, poate nu toti vor sa si lucreze, dar cred ca tot vom avea o buna parte din ei gata de implicat in industrii si proiecte publice.
  Si accelerati naibii finantarile si proiectele din fonduri, ca sunt inca multe nealocate si iar ne prinde finalul exercitiului financiar curent cu banii necheltuiti in proiecte, faceti legi/.dati ordonante sa se simplifice procedurile de achizitii, judece cu celeritate contestatiile, etc, tot ce intarzie marile proiecte.
  Solutii sunt, banii se gasesc, trebuie insa buna organizare si competenta....de asta imi e teama, ca ceea ce se intampla acum, ce spune in interviu, trebuia sa se intample din februarie, nu dupa 2 luni, cand suntem in varf de criza. Pana acum au actionat pompieristic, heirup-ist.
  • -2 (2 voturi)    
   Bai, (Marţi, 7 aprilie 2020, 21:23)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   cetatene,stimularea economiei inseamna sa te stimuleze pe tine sa te bagi...Ia zi,te bagi?Ai vreo idee,ceva?Tot asteptam sa ne dea statul,sa faca statul.Nu vedeti ,ma,ca pana si in China cetateanul e ala care produce dezvoltare?Pompieristic,heirupist...m-am saturat...
 • -5 (5 voturi)    
  Primul val când a fost? (Marţi, 7 aprilie 2020, 15:15)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Ce e val, ca valul trece. Ceva eficient, pe când? Dupa ce ajungem in groapa definitiv?
 • +2 (4 voturi)    
  daca lucrurile merg ca la certificatul de urgenta! (Marţi, 7 aprilie 2020, 15:24)

  antivirus2020 [utilizator]

  mai bine ati verifica aplicatia pentru emiterea certificatelor de urgenta!
  Nu pare sa fct. si vad ca deja au aparut binevoitori care pt 300 ron se ofera ei
  sa faca demersuri.
 • +2 (8 voturi)    
  Povesti......pentru fraieri. (Marţi, 7 aprilie 2020, 15:32)

  Torquemada13 [utilizator]

  Ce vom produce ? Masti ? Hartie igienica ? Tampoane igienice ? De ce nu antivirale (Terapia Cluj-Napoca poate produce imediat combinatia existenta in Kaletra). De ce nu vaccinuri (Institutul Cantacuzino distrus de golanimea "politica" de toate culorile). Ar fi afectate profiturile multinationalelor care au infipt bine gheara in Romania. Ma tem ca "taticu" nu da voie. O colonie nu face ce vrea ea. Cum ar fi opritul defrisarilor. Suna oribil, nu-i asa ?
 • 0 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 aprilie 2020, 15:46)

  [anonim]

 • +1 (7 voturi)    
  Ia gogoașa neamule! (Marţi, 7 aprilie 2020, 16:17)

  Houthi [utilizator]

  Hai să fim serioși.De când a a început nebunia asta,tot zice-ți că o să faceți,dar o să fie un mare fîs!Noi nu producem nimic,decat gargară și așa va fi mai departe.Tot chinezi ne vor scoate din rahat.
 • +3 (5 voturi)    
  Investitii publice masive si ajutor pt capital RO (Marţi, 7 aprilie 2020, 16:22)

  animatron [utilizator]

  Pactul de stabilitate e suspendat, tarile UE nu mai au limite la deficit bugetar pt lunile urmatoare (era 3%, peste incepeau penalitati).
  Romania oricum avea un an dificil, de peste 3% deficit (erori mari ale PSD), dar acum nu mai e nici o problema, Comisia UE ne accepta orice cifra, fara penalitati si fara "mustrari".

  Asta nu inseamna ca trebuie sa facem deficit aiurea, dar nu mai avem mainile legate, politicienii liberali nu mai pot da vina pe limitele de la UE, acum e o situatie ideala pt ca ei sa ne demonstreze cum stiu sa produca crestere economica, cum relanseaza sectoare strategice si pe cele cu valoare adaugata mare, cum stiu sa sustina capitalul autohton.

  Uite ca exista resurse financiare, exista resurse naturale, exista si resursa umana disponibila, exista vointa politica si romanii chiar vor sa vada ca inceteaza mizeria asta de dependenta cu China.
 • 0 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 aprilie 2020, 17:50)

  [anonim]

 • -2 (2 voturi)    
  acuma ca ne'am apucat de treaba (Marţi, 7 aprilie 2020, 19:58)

  nash pandelica [utilizator]

  tre' sa mai prelungeasca starea de urgenta pe inca trei patru luni, sa le cumparam, sa, cum zice menistru, sa sprijinim economia nationala....
  batranii nostri, care mai scapa, aveau o vorba:sa faci vara sanie, iarna carutza.
 • 0 (0 voturi)    
  pina (Miercuri, 8 aprilie 2020, 10:56)

  costelo999 [utilizator]

  fac astia firmele, procedurile de achizitie, etc, trece pandemia si ramin aia cu mastile combinezoanele pe stoc si nu o sa le mai vinda la nimeni, dupa pandemia o sa fie o cearta mare cit de mare sa fie stocul, sau cel mai corect o sa uite cu totul de stoc si pandemie, si cind o sa vina iarasi o sa ne prinda iar in funduletzul gol si fara nimic cu mina intinsa la altii
  sil vu ple mesio !!!
 • 0 (0 voturi)    
  Ministru Popescu - vom face (Miercuri, 8 aprilie 2020, 14:01)

  Ibit [utilizator]

  Nu vrea sa ne spuna Popescu ce a facut guvernul pana acum , in loc sa ne spune ce vaaaaa faaaceee ?
  Niste incapabili , incepand cu ex-somerul din capul guvernului !
 • 0 (0 voturi)    
  coalitia (Joi, 9 aprilie 2020, 15:03)

  anion [utilizator]

  A avut discutii cu Coalitia pentru dezvoltarea Romaniei. Cine este sef acolo, tot dornicul de a ne fi presedinte, Cumpanasu?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by