Organizația Mondială a Comerțului (OMC) prezice o cădere severă a comerțului internațional în acest an, între 13% și 32%, conform unui nou raport, citat de BBC.

comertul alimentarFoto: FT.com

Organizația spune că impactul asupra comerțului ar putea depăși încetinirea cauzată de criza financiară în urmă cu doar un deceniu, citează Mediafax.

Directorul general al OMC, Roberto Azevedo, a descris cifrele ca fiind „urâte”. El a spus că situația este în primul rând o criză de sănătate și a recunoscut că guvernele trebuie să ia măsuri pentru a proteja viața oamenilor.

„Declinurile inevitabile ale comerțului și producției vor avea consecințe dureroase pentru gospodării și companii, pe lângă suferința umană cauzată de boala în sine”, a adăugat el.

O scădere cu 13% a comerțului cu mărfuri este descrisă în raport ca fiind un scenariu relativ optimist, care anticipează o scădere accentuată a comerțului, urmată de o recuperare începând cu a doua jumătate a anului 2020.

Desigur, acest lucru ar trebui să se bazeze pe progrese substanțiale în următoarele câteva luni în materie de sănătate.

În mod evident, acest lucru nu este garantat, astfel încât raportul include un scenariu mult mai pesimist, care reflectă o scădere inițială mai accentuată și o recuperare mai prelungită și incompletă.

Raportul spune că perioada de creștere a comerțului global s-a oprit deja spre sfârșitul anului trecut. Până în ultimul trimestru al anului 2019, comerțul cu mărfuri era cu 1% mai mic decât anul precedent.

OMC spune că acesta a fost rezultatul „tensiunilor comerciale persistente”, referindu-se la conflictul comercial dintre SUA și China, precum și alte decizii luate de administrația Trump, potrivit Mediafax.