În acest moment, potrivit legii concurenței, plenul Consiliului Concurenţei este un organ colegial şi este format din 7 membri, după cum urmează: un preşedinte, 2 vicepreşedinţi şi 4 consilieri de concurenţă. Numirea membrilor Plenului Consiliului Concurenţei se realizează de către Preşedintele României, la propunerea Guvernului.
Cum justifică Șerban Nicolae acest amendament? Pe scurt, spune că acum numirea este rezultatul unei voințe politice dezechilibrate și subiective. Dar dacă numirea este făcută de către un parlament (aflat la final de mandat) reprezintă voința poporului. "Independența și imparțialitatea Consiliului Concurenței se poate asigura doar pe baza voinței Parlamentului României, a cărui configurație reprezintă toate opțiunile politice rezultate din votul cetățenilor. Actuala formă, pe de o parte, are în procedură, cu rol determinant, un Colegiu Consultativ, iar pe de altă parte, prin avizul Guvernului și numirea de către Președintele României face ca membrii Consiliului Concurenței să fie rezultatul unei voințe politice dezechilibrate și subiective. De altfel, în anul 1996, componența Consiliului a fost stabilită prin acordul partidelor politice parlamentare, având 10 membri".
Un alt mandat spune că durata mandatului membrilor Consiliului Concurenței este de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului o singură dată, indiferent de durata mandatului exercitat anterior.
Aici trebuie precizat că în februarie Guvernul Orban a modificat printr-o ordonanță de urgență Legea concurenței în așa fel încât conducerea Consiliului Concurenței să poată fi realeasă la nesfârșit. Până atunci, legea prevedea că durata mandatului este de 5 ani, putând fi reînnoit o singură dată.
Un alt amendament al lui Șerban Nicolae încearcă să pună piedici actualului președinte al Consiliului. Arată că membrii Consiliului Concurenței pot fi desemnați, cu acordul Plenului acestuia, să desfășoare activități neremunerate în cadrul unor organisme sau instituții publice ale Uniunii Europene sau internaționale, în condițiile în care activitățile respective sunt circumscrise domeniului de activitate al Consiliului Concurenței și nu afectează excercitarea atribuțiilor de membru al Consiliului Concurenței.
Un articol din Ordonanța de Urgență din februarie permite ca membrii Consiliului Concurenței să desfășoare astfel de activități în cadrul unor organisme ale UE, însă nu există condiția neremunerării. Bogdan Chiriţoiu este membru în Consiliul de Administraţie al Agenţiei pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER).
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, Camera Deputaților și Senatul vor demara procedurile pentru numirea membrilor Consiliului Concurenței.
Mandatele de membru al Consiliului Concurenței aflate în exercițiu la data intrării în vigoare a legii încetează la data depunerii jurământului de către noii membri.
De vreo trei sapatamani e un adevarqat concurs intre ambele partide care da legi sau oug mai populiste !