Premierul Ludovic Orban a cerut ca ordonanța de urgență privind șomajul tehnic în sectorul public să includă și șefii. "Să găsiţi o formă de exprimare a solidarităţii şi pentru şefime, adică inclusiv pentru noi, demnitarii", a spus Orban adresându-se ministrului muncii, Violeta Alexandru, la începutul ședinței de Guvern de joi. Orban a mai spus că a primit deja zeci de cereri de derogare de la această ordonanță.

Sedinta de GuvernFoto: Hotnews

"Deja am primit zeci de cereri de derogare şi motive care mai de care mai stranii pentru a susţine această derogare", a spus premierul. Violeta Alexandru i-a răspuns că și ea a primit astfel de cereri.

Ordonanța de urgență va fi discutată până la sfârșitul săptămânii cu fiecare minister în parte., iar la începutul săptămânii viitoare să fie în consultare cu partenerii sociali.

Ludovic Orban a spus din nou că angajații din sectorul public vor intra pe rând în șomaj tehnic. "Jumătate dintre angajați lucrează 15 zile și restul de 15 zile rămân într-o formă echivalentă șomajului tehnic. Perioada de 15 zile echivalează cu perioada de izolare. Putem și să diminuăm răspândirea virusului”, a precizat Orban.

Acesta a mai spus că sunt peste 1,5 milioane de angajați în mediul privat, la care se adaugă PFA-uri, întreprinderi familiale și profesiile liberale. "Toți trebuie să preluăm din greutatea crizei provocate de această epidemie", a spus Orban.

Citește și