Rețeaua socială a intentat un proces companiei israeliane de securitate cibernetică, pe care o acuză că a spionat 1400 de utilizatori WhatsApp cu software-ul Pegasus: potrivit experților, ar fi interceptat telefonul lui Jeff Bezos și al altor 100 de jurnaliști și activiști pentru drepturile omului, dezvăluie La Repubblica,citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Lovitură de teatru în procesul dintre Facebook și compania de securitate cibernetică Nso Group, acuzată că a piratat 1400 de utilizatori WhatsApp, folosind software-ul Pegasus. Israelienii de la Nso răspund printr-o acuzație senzațională, directorul general al Nso Group susţine că doi reprezentanți Facebook au contactat compania în 2017 pentru a achiziționa drepturile de a utiliza software-ul lor pentru a-și monitoriza utilizatorii. Experții susţin că Pegasus este un software extrem de eficient, conceput pentru a colecta mesaje text, a intercepta apelurile telefonice, a localiza utilizatorul și a copia parolele.

Potrivit lui Shalev Hulio, CEO al Nso Group, cei doi reprezentanți Facebook şi-au exprimat clar intenția de a dori să cumpere software-ul pentru a monitoriza utilizatorii de pe dispozitivele Apple, deoarece compania nu era mulțumită de aplicația Onavo Protect. Aplicația, achiziționată de Facebook în 2013, disponibilă pentru Android și iOS, utiliza un anumit protocol de comunicare (tunneling VPN) pentru a proteja conexiunile de Internet ale utilizatorilor pe rețelele wi-fi nesigure. Versiunea iOS era capabilă să blocheze site-urile web dăunătoare, însă software-ul dirija conexiunile pe serverele Onavo, capabile să monitorizeze activitățile online ale utilizatorilor înșiși. Constatându-se încălcarea condițiilor de utilizare a App Store pentru colectarea datelor, în 2018, aplicaţia Onavo Protect a fost retrasă.

"Reprezentanții Facebook au afirmat că firma este îngrijorată de faptul că metoda sa de colectare a datelor utilizatorilor prin intermediul Onavo Protect este mai puțin eficientă pe dispozitivele Apple decât pe dispozitivele Android", a scris Hulio, în memoriul depus la dosar. Acesta ar putea fi motivul pentru care WhatsApp a vrut să folosească programele spyware Pegasus de la Nso. Cu toate acestea, potrivit lui Shalev, grupul său a respins cererea Facebook, deoarece nu reprezenta niciun guvern, nicio agenție guvernamentală.

Facebook însă nu este de acord și, fără a nega întâlnirea, acuză Nso Group că a prezentat greșit conversația și că a folosit tactici nedemne pentru a scăpa de proces. Cu toate acestea, dacă acuzația ar fi confirmată, de la apărător al vieții private, capabil să-i aducă în instanță pe autorii atacului cibernbetic împotriva WhatsApp, rolul ar risca să se inverseze.

Din acest motiv, reacția Facebook, transmisă site-ului britanic The Register, a fost extrem de dură: "Nso este responsabilă pentru un atac cibernetic împotriva a peste 100 de activiști și jurnaliști. A recunoscut că societatea este capabilă să pirateze dispozitivele utilizatorilor fără ca ei să observe și să știe că au fost victimele Pegasus".

Mai mult, pentru purtătorul de cuvânt al Facebook, Nso ar fi minţit în ceea ce priveşte caracteristicile software-ului. Caracteristici pentru care spyware-ul ar fi fost utilizat în mod repetat împotriva mai multor jurnaliști și activiști pentru drepturile omului, o afirmație pe care grupul Nso a negat-o ​​în mod repetat. În apărarea sa, Nso a susținut întotdeauna că și-a vândut software-ul în conformitate cu legile israeliene. Și în plus, consideră că instanța din Oakland, California, învestită în procesul intentat de WhatsApp, nu are competență în acest caz.

Citizen Lab din Toronto nu are nicio îndoială că software-ul spion al Nso Group a fost folosit pentru a reduce la tăcere apărători ai drepturilor omului din 45 de țări, din Egipt până în Mexic. Doar Pegasus ar fi putut fi folosit atât pentru monitorizarea și urmărirea lui Jamal Khashoggi, jurnalistul ucis în interiorul ambasadei arabo-saudite la Istanbul, cât și pentru a fura date și informații de pe telefonul lui Jeff Bezos, fondatorul Amazon și proprietarul Washington Post, ziar pentru care a lucrat Khashoggi.

Colegul și prietenul său Omar Abdulaziz susține că jurnalistul a vrut să lanseze o mișcare online pentru a denunța abuzurile prințului Mohammed bin Salman și a fost descoperit datorită software-ului spion al companiei israeliene. Aceeași concluzie a fost trasă şi de serviciile secrete americane și de experții Națiunilor Unite Agnes Callamard și David Kaye: primii sunt de părere că fostul guvern saudit ar fi ordonat asasinarea jurnalistului, în timp ce pentru Callamard şi Kaye, achiziționarea Pegasus de către saudiți ar fi servit la reducerea la tăcere a adversarilor și a fost folosit pentru a infecta telefonul lui Bezos prin intermediul WhatsApp. (La Repubblica)