Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare de 3,3 mld. de euro pentru susținerea IMM-urilor din România

de D.D.     HotNews.ro
Sâmbătă, 11 aprilie 2020, 14:28 Economie | Companii


Comisia Europeana
Foto: Hotnews
Comisia Europeană a aprobat sâmbătă o schemă de ajutoare a României în valoare de 16 miliarde de lei (aproximativ 3,3 miliarde de euro), ce vizează susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri), în contextul pandemiei de COVID-19, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres.

"Datorită acestei scheme de ajutoare în valoare de 3,3 miliarde de euro, România va putea ajuta IMM-urile să îşi acopere nevoile în materie de investiţii şi de capital de lucru în aceste vremuri care ne pun la încercare, prin acordarea de granturi directe şi de garanţii publice pentru împrumuturi. Vom continua să colaborăm îndeaproape cu statele membre în încercarea de a găsi soluţii fezabile de atenuare a impactului economic al pandemiei de COVID-19, în conformitate cu normele UE", a declarat vicepreşedinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei.

Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar adoptat de Comisie la 19 martie 2020, astfel cum a fost modificat la 3 aprilie 2020. România i-a notificat Comisiei, în temeiul cadrului temporar, o schemă cu un buget de 16 miliarde de lei (aproximativ 3,3 miliarde de euro) ce vizează susţinerea IMM-urilor afectate de pandemia de COVID-19.

În cadrul acestei scheme, se va acorda sprijin sub formă de granturi directe şi garanţii de stat ce vizează creditele de investiţii şi finanţarea capitalului de lucru.

Sprijinul acordat în temeiul acestei scheme va fi accesibil IMM-urilor care se confruntă cu dificultăţi ca urmare a impactului economic al pandemiei de COVID-19. Scopul schemei este de a ajuta întreprinderile să îşi acopere nevoile imediate de capital de lucru sau de investiţii, astfel încât acestea să îşi poată continua activitatea.

Comisia a constatat că măsurile notificate de România respectă condiţiile prevăzute în cadrul temporar. În special în ceea ce priveşte granturile directe, sprijinul per întreprindere nu va depăşi 800.000 de euro, astfel cum se prevede în cadrul temporar; în ceea ce priveşte garanţiile de stat, valoarea împrumuturilor subdiacente per întreprindere acoperită de o garanţie este limitată astfel cum se prevede în cadrul temporar, garanţiile sunt limitate la maximum şase ani şi primele pentru comisioanele de garantare nu depăşesc nivelurile prevăzute de cadrul temporar.

Comisia a ajuns la concluzia că măsurile notificate de România sunt necesare, adecvate şi proporţionale pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE (Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene) şi cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat măsurile în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





6520 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  Puțin, foarte puțin... (Sâmbătă, 11 aprilie 2020, 14:47)

  spirache [utilizator]

  Dragoș Anastasiu vrea că oamenii de afaceri sa primească 30 de miliarde de euro nerambursabili de la statul român prin împrumut public de la FMI pentru a nu scădea plafonul de profit prognozat de către Business Sferă anul trecut. Ce să facă ei cu 3,3 miliarde?!! Câteva vile la Monte Carlo și mașini de colecție, puradei pe la London School of Business și câteva vânători grotești de mistreți. Nici pe o masea nu ajung! Aduceți FMI! Sa fim solidari!
 • -7 (7 voturi)    
  Stapanul a aprobat sa cheltuim banii nostri! (Sâmbătă, 11 aprilie 2020, 14:48)

  newlook [utilizator]

  Cu alte cuvinte, Stapanul a aprobat sa cheltuim banii nostri!
 • +5 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 11 aprilie 2020, 15:08)

  [anonim]

 • -4 (4 voturi)    
  si cum? (Sâmbătă, 11 aprilie 2020, 18:58)

  vodatepes [utilizator]

  Si cum vor ajunge bani la ei daca Ludovic si tampita de la munca trimite functionarii in somaj tehnic.? Nu au spus nimic de oameni care gestioneaza bani europeni, acestia fiind platiti de UE nu din bugetul de stat dar Ludovic si tampita de la munca nu fac alegeri. Bani trebuie gestionati? Cine ii va gestiona? A smecherasi din PNL. Trimit oameni in somaj tehnic ca sa aiba ei timp sa faca ce vor cu acesti bani.
  • +1 (1 vot)    
   Din banii aia (Duminică, 12 aprilie 2020, 8:03)

   John M. [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   poate-ti fac si tie o bursa pentru un curs de gramatica.
   • 0 (0 voturi)    
    cred ca merita (Duminică, 12 aprilie 2020, 16:30)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui John M.

    Bine - asa se mai raresc poate...
 • 0 (0 voturi)    
  discutam despre (Duminică, 12 aprilie 2020, 16:41)

  ..13 [utilizator]

  €100,000 to a company active in the primary agricultural sector,

  €120,000 to a company active in the fishery and aquaculture sector

  €800,000 to a company active in all other sectors to address its urgent liquidity needs. Member States can also give, up to the nominal value of €800,000 per company zero-interest loans or guarantees on loans covering 100% of the risk.

  asta pe langa
  State guarantees for loans taken by companies
  Support for the production of products relevant to tackle the coronavirus outbreak
  Support for the construction and upscaling of testing facilities
  Support for coronavirus related research and development
  Safeguards for banks that channel State aid to the real economy
  Targeted support in the form of deferral of tax payments and/or suspensions of social security contributions.
  Targeted support in the form of wage subsidies for employment

  Lucruri bune care se intampla si ajuta companiile si statul sa treaca peste aceasta perioada incarcata de cheltuieli si fara venituri.

  Totul a fost posibil dupa ce gama de masuri a fost extinsa fata de cea aproabata initial in 19 Mar 2020.

  Ro s-a miscat ff repede - stia ce vroia.
  MF, MM, BNR si alte ministere au avut lista pregatita
 • 0 (0 voturi)    
  sunt putine tari care au primit aprobarea (Duminică, 12 aprilie 2020, 16:51)

  ..13 [utilizator]

  Lituania, Polonia, Belgia, Suedia, Germania si evident Romania

  care are aprovata folosirea doar pentru
  - Direct grants;
  - State guarantees for investment and working capital loans

  to help businesses cover their immediate working capital or investment needs, thus ensuring the continuation of their activities.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by