Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat la începutul ședinței de Guvern că până miercuri circa 20.000 de companii au solicitat și obținut certificate de urgenţă de tip I şi tip II, prin intermediul aplicației electronice dezvoltate de Ministerul Economiei. Ludovic Orban s-a arătat încântat și l-a lăudat pe Popescu. "Mă uimiți, domnule ministru, asta înseamnă digitalizare și sper să o generalizăm", a spus Orban. În acel moment, Virgil Popescu a spus că ministerul mai lucrează la o aplicație, însă una în care să fie înregistrați producătorii de materiale sanitare și toți agenții din turism.

Ludovic Orban si Virgil PopescuFoto: Hotnews

Toate agențiile de turism ar urma să înregistreze în sistem avansurile de la clienți încasate și plățile făcute către parteneri pentru pachetele de vacanță.

"Vă pot spune că lucrăm la o nouă aplicație care să rezolve două lucruri. O dată să înregistrăm toți producătorii de materiale și dispozitive sanitare în aplicația Ministerului Economiei. A doua aplicație, în același sistem, să înregistrăm absolut toți agenții economici din zona turismului, și în special agențiile să introducă în sistem avansurile pe care le-au încasat de la clienți și plățile pe care le-au făcut corespunzătoare avansurilor către partenerii externi pentru pachetele de vacanță", a precizat Popescu.

Orban l-a întrerupt spunând că sunt unii care care încearcă să profite de criză. "Asta apropo de cei cu gura mare care încearcă să pună pe spatele crizei niște chestiuni pe care le aveau, de fapt, din trecut", a afirmat Orban.

Popescu a răspuns că agențiile era obligate să facă raportări la nivelul fostului minister al turismului, însă acum vrea să se asigure că acele raportări sunt cu adevărat reale. "Vrem să ne asigurăm că acele raportări din care rezultă, practic, niște solduri neachitate a pachetelor de vacanță din cursul anului 2019 sunt cu adevărat reale și vrem să le mai certifice încă o dată", a mai spus Popescu.