AVAS, obligata in instanta sa faca publice activele imobiliare ale Automobile Craiova vandute catre Ford
Cerere, raspuns si hotarare judecatoreasca
HotNews.ro a cerut in luna octombrie a anului trecut, in baza Legii 544 privind liberul acces la informatii publice, si la scurt timp dupa declansarea investigatiei Comisiei Europene, informatii privind activele imobiliare ale Automobile Craiova. Mai precis, ne interesa "lista completa a proprietatilor imobiliare detinute de compania Automobile Craiova inainte de declansarea procedurii de privatizare" si "lista proprietatilor incluse in contractul de privatizare semnat cu Ford".
Autoritatea a precizat ca informatiile sunt confidentiale si ne-a sugerat sa-i adresam orice intrebare pe tema privatizarii Daewoo fostului secretar de stat de la Ministerul Economiei si Finantelor, Sebastian Vladescu, care intre timp demisionase.
"In conformitate cu Lista documentelor de interes public aprobata de catre conducerea AVAS pe baza prevederilor Legii 544 / 2001, cu modificarile si completarile ulterioare, activele Automobie Craiova nu sunt date de interes public. Acestea s-au regasit in „Dosarul de prezentare” pus la dispozitia ofertantilor, contra cost si in urma semnarii unui angajament de confidentialitate, in cadrul procesului de privatizare", preciza raspunsul AVAS.
In plus, institutia ne-a sugerat sa adresam orice intrebare pe tema privatizarii Daewoo fostului secretar de stat de la Ministerul Economiei si Finantelor, Sebastian Vladescu, care intre timp demisionase din aceasta functie.
HotNews.ro a dat in judecata AVAS pentru refuzul de a pune la dispozitie informatiile cerute. Redactia este reprezentata in Instanta de avocatii Centrului de Resurse Juridice (CRJ). In acest caz, Tribunalul Bucuresti a obligat AVAS printr-o decizie publicata la data de 1 februarie 2008 sa puna la dispozitia redactiei informatiile de interes public solicitate la punctul al doilea din cererea adresata.
"Respinge exceptia lipsei calitatii procesual active ca neintemeiata. Admite in parte actiunea. Obliga autoritatea publica parata sa furnizeze reclamantului informatiile de interes public solicitate la punctul al doilea din cererea adresata in format electronic in data de 25.10.2007, in termen de 30 de zile de la data ramanerii irevocabile a prezentei hotarari, sub sanctiunea platii unor penalitati de intarziere de 50 RON pe zi . Obliga parata la plata catre reclamant a sumei de 500 RON cu titlu de daune morale. Cu recurs in 15 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica", se arata in decizia Instantei.
Decizia nu e definitiva, aceasta putand fi atacata prin recurs.
"Instanta a hotarat sa fie furnizate numai informatiile de interes public solicitate la punctul al doilea al cererii, ceea ce nu este in regula, pentru ca celelelate terenuri care ar fi ramas in proprietatea statului sunt bunuri publice. Problema este ca nu avem inca motivarea instantei pentru aceasta decizie. Cand vom avea aceasta motivare vom sti de ce instanta a considerat ca nu este permisa furnizarea informatiilor din primul capat al cererii", a declarat Catalina Radulescu, avocat CRJ.
Contractul privind privatizarea Automobile Craiova, incheiat intre AVAS si producatorul american Ford este publicat pe site-ul institutiei, fara a fi facute publice toate Anexele acestuia. Mai precis, sunt doar doua Anexe, desi in textul de pe site se vorbeste despre existenta a 32 de Anexe.
Acordul Comisiei Europene este inca asteptat
Privatizarea Automobile-Craiova-Ford asteapta inca acordul Comisiei Europene, in ciuda optimismului afisat de autoritatile romane si a faptului ca legea a trecut de Senat. Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat, vineri, citat de NewsIn, ca a primit un raspuns verbal din partea Directiei Generale Competitie a Comisiei Europene, care da unda verde contractului de privatizare a SC Automobile Craiova.
„Din ceea ce am discutat cu cei de la DG Competition (n.red. – Directia Generala Competitie, din cadrul Comisiei Europene) am inteles ca vor da verde avizarii contractului de privatizare pentru societatea Automobile Craiova. Cu alte cuvinte va trebui sa trecem si legea de privatizare prin Parlament si in acelasi timp sa ne apucam sa indeplinim si celelalte conditii care trebuie indeplinite pana la intrarea in vigoare a contractului”, a declarat Atanasiu.
Acesta a mai spus ca raportul scris al directiei va fi finalizat in data de 20 februarie, cand va fi trimis comisarilor europeni care vor lua o decizie si o vor comunica AVAS pana in 27 februarie. Intre timp, Senatul a aprobat miercuri privatizarea Automobile Craiova, legea urmand sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz, nu inainte insa de pronuntarea Comisiei Europene asupra vanzarii intreprinderii catre compania americana Ford.
Intr-un caz similar, HotNews.ro si CRJ au dat in judecata Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) pentru refuzul de a publica informatii de interes public legate de contractul incheiat cu firma Siveco.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Si felicitari instantei, in special pentru daunele morale acordate, care, desi nu mari, sper sa-i faca pe cei in cauza putin mai responsabili in privinta cererilor de acces la informatiile de interes public. Si sa nu le mai considere niste mofturi. Iar daca o fac, sa-i arda la buzunare.
Dupa ce ramane irevocabila aceasta hotarare, urmatoarea cerere pe Legea 544 adresata AVAS va trebuie sa fie daca a imputat suma reprezentand daunele morale celui vinovat de refuz, iar nu sa ramana iar platita din bani publici, adica din banii institutiei.
Vedeti ca aveti multe altele de facut decat de bulversat autoritatile! Dati stiri cat mai exacte si conforme cu realitatea! Succes!
Sa nu uitam ca presa trebuie sa fie cainele de paza al democratiei. Spre deosebire de toti ceilalti reprezentanti ai presei, care doar vorbesc si/sau scriu, voi ati trecut la fapte. Bravo!
Presei ii revine sarcina sa si educe; spiritul civic si nu numai. Iar ceea ce ati facut nu sunt nicidecum "bete in roate". Trebuie sa inteleaga toata lumea ca statul suntem noi, nu o mana de parlamentari. Ei, prin institutiile de stat, sunt acolo sa ne serveasca pe noi si trebuie sa justifice cum anume o fac.
Cei care citesc articolul sa-si aduca aminte cum s-a negociat aderarea la UE in urma cu cativa ani. Era celebra pe atunci expresia "Negocierea in genunchi". Din cate se vede, indiferent de ce partid este la guvernare, nu stim sa ne vindem.
Inca odata, felicitari HotNews. Ceea ce faceti voi prin articolul asta este sa sustineti un principiu. Imi doresc sa vad ca presa sustine prin actiuni similare principii si idei democratice. Atunci vom putea spune ca intr-adevar presa este o putere in stat, in slujba democratiei. Pana una-alta, vad doar vorbe despre fapte si nimic mai mult.