Zilele călătoriilor ieftine cu avionul se vor încheia dacă pandemia de covid-19 va obliga companiile aeriene să aplice măsuri de distanțare fizică în aeronave. Alexandre de Juniac, directorul general al International Air Transport Association (IATA) a spus că dacă guvernele vor da acest ordin, o treime din locuri vor rămâne goale și companiile vor trebui să mărească prețurile biletelor cu 50% sau să dea faliment.

IATAFoto: Wikipedia

„Dacă zbori la aceleași prețuri, vânzând bilete la același preț mediu ca înainte, pierzi sume uriașe, așa că este imposibil pentru orice companie, mai ales low cost; sau mărești prețurile cu cel puțin 50% și ești capabil să zbori cu un profit minim. Aceasta înseamnă că, dacă se impune distanțarea socială, călătoriile ieftine s-au dus”.

IATA a spus că zborurile interne au scăzut cu 70% de la începutul lui ianuarie din cauza pandemiei și a avertizat că revenirea globală va fi lentă. În timp ce rutele interne se vor relua mai curând decît cele lungi, încrederea scăzută a consumatorilor în contextul temerilor de recesiune va fi nefavorabilă unei reveniri rapide, a spus Brian Pearce, economistul-șef al IATA. Vietnamul intenționează să reia toate zborurile interne începând de joi.

Pearce a arătat către China, unde traficul aerian a revenit inițial după ce cursele interne au fost reluate la jumătatea lui februarie, dar de atunci s-au oprit la doar 40% din nivelul pre- pandemie. În Australia, zborurile interne sunt la 10% din nivelul dinaintea crizei, deși noile cazuri de Covid-19 sunt aproape zero.

IATA organizează summit-uri regionale cu guvernele în această săptămână și cere măsuri de stimulare a încrederii. În timp ce mai multe țări europene încep să ridice din restricțiile naționale, „o revenire imediată după prăbușirea catastrofală a cererii pasagerilor pare improbabilă”, a spus de Juniac.

Organizația aviatică estimează că veniturile globale din bilete de călătorie pentru pasageri vor fi în 2020 sub jumătate față de anul trecut, reprezentând o pierdere de 314 miliarde de dolari. (The Guardian)

CITEȘTE ȘI:

Vălean, despre cum vor fi reluate zborurile: Respectarea distanțării sociale este obligatorie