Averea combinată a miliardarilor Americii, printre care fondatorul Amazon.com Inc, Jeff Bezos, și șeful Tesla, Elon Musk, a crescut cu aproape 10% de la debutul pandemiei COVID-19, potrivit unui raport publicat de Institutul pentru Studii de Politici, un think-thank din Statele Unite, relatează Reuters.

Jeff BezosFoto: Blue Origin

Creșterea averii celor mai bogați americani are loc într-o perioadă în care peste 22 de milioane de locuri de muncă au fost pierdute în Statele Unite din cauza pandemiei coronavirus, numărul celor care au aplicat pentru ajutor de șomaj depășind 26 de milioane.

Chiar dacă economia americană se confruntă cu o recesiune, acțiunile companiilor tech și ale celor care furnizează servicii pentru cei izolați la domiciliu, precum Zoom, au crescut în ultimele săptămâni datorită tehnologiilor de muncă de la distanță, astfel crescând și averea netă a miliardarilor care le-au fondat.

„Aceasta este povestea a două pandemii, cu un sacrifiu foarte inegal”, a declarat Chuck Collins, unul dintre coautorii raportului.

În perioada dintre 1 ianuarie și 10 aprilie a acestui an, 34 din cei mai înstăriți americani și-au văzut averea netă crescând cu zeci de milioane de dolari, arată raportul.

Potrivit acestuia, opt dintre miliardarii de pe listă, incluzându-i pe Jeff Bezon, Eric Yuan - fondatorul Zoom Video Communications - și Elon Musk au adăugat aproape un miliard de dolari averii lor nete.

În ultimul deceniu averea combinată a miliardarilor americani a crescut cu 80.6%, cifră ajustată cu inflația, a mai adăugat raportul.