​Compania naţională de stat Tarom reia zborurile începând cu 2 mai. Prima destinaţie spre care se va putea zbura este Amsterdam, iar în următoarele zile vor fi zboruri și spre Atena, Paris şi Frankfurt, potrivit Mediafax.

TaromFoto: Tarom

Dacă în zilele de 2 şi 4 mai compania va opera un zbor spre Amsterdam, respectiv Atena, în data de 6 mai vor putea fi făcute călătorii spre Paris, Frankfurt, Amsterdam.

Zborurile se înmulţumesc ulterior, pe 8 mai, când pot fi rezervate bilete şi spre Munchen.

Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi a afirmat că sunt necesar

e nişte măsuri de distanţare socială pentru a relua zborurile, însă nu au fost încă stabilite.

Guvernul a aprobat în şedinţa de Guvern de joi seara, acordarea unui credit de salvare pentru companiile aeriene româneşti Blue Air şi Tarom. Acestea au solicitat anterior o sumă de 130 de milioane de euro pentru a trece cu bine peste criza coronavirusului.

Comisia Europeană va prezenta în cursul lunii viitoare o serie de reguli, printre care respectarea distanțării sociale în aeroporturi și avioane, pentru redeschiderea în siguranță a transportului aerian când carantinele impuse pentru combaterea pandemiei vor fi ridicate, a anunțat miercuri comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, potrivit Reuters.

Adina Vălean a afirmat că unele reguli de respectare a distanțării sociale în aeroporturi și avioane vor trebui respectate pentru a garanta siguranța pasagerilor, adăugând că măsurile luate în considerare vor include purtarea de măști de protecție și dezinfectarea avioanelor și aeroporturilor.

„Toate acestea ar trebui să facă parte din ghiduri și probabil vom prezenta strategia la care lucrăm pe la jumătatea lunii mai”, a anunțat comisarul european pe Twitter.

Companiile aeriene au avertizat că măsurile de încetinire a răspândirii pandemiei ar putea afecta profitabilitatea sectorului cu mult după ridicarea restricțiilor.

Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA) a estimat că criza ar putea costa companiile aeriene 314 miliarde de dolari. Adină Vălean a declarat că se așteaptă ca măsurile de distanțare socială să rămână în vigoare în domeniu până când va exista un tratament sau vaccin pentru COVID-19. „Ne așteptăm ca această criză să rămână cu noi și ca virusul să rămână cu noi”, potrivit acesteia.

Directorul IATA, Alexandre de Juniac, a declarat pentru Reuters în 14 aprilie că se așteaptă ca reluarea zborurilor să includă obligativitatea de a lăsa scaunul din mijlocul rândurilor gol pe zborurile pentru pasageri. O asemenea măsură ar putea contribui de asemenea la evitarea unui război al prețurilor între companii, pe măsură ce acestea vor încerca să își recupereze cota de piață. Comisarul Adina Vălean a mai declarat că încă nu poate să spună când industria și-ar putea relua activitățile.

„Nu pot să spun chiar acum când acest lucru va începe să se întâmple pentru că trebuie să ascultăm de sfaturile specialiștilor în sănătate publică”, a zis comisarul european.