Compania japoneza Toshiba Corp a capitulat marti in razboiul DVD-urilor, renuntand la formatul HD DVD, dupa ce a pierdut sprijinul principalelor studiouri si al retailerilor in fata tehnologiei Blu-Ray dezvoltata de Sony Corp, scrie Reuters.

Anuntul vine dupa ce duminica, o sursa din interiorul Toshiba anunta ca se va renunta la formatul HD DVD. Declaratia a facut valuri, actiunile ambelor companii au crescut, iar consumatorii s-au aratat multumiti ca razboiul celor doua tehnologii se va incheia, dupa ce a creat confuzie.

Toshiba, care a sperat ca tehnologia HD DVD va sustine cresterea afacerii de electronice de consum, a anuntat ca va incepe sa reduca livrarile de unitati HD DVD de redare si de inregistrare si ca urmareste sa inchida aceasta afacere pana la sfarsitul acestei luni.

"Am evaluat cu atentie impactul pe termen lung pe care l-ar avea continuarea asa-numitului "razboi al formatelor de noua generatie" si am ajuns la concluzia ca aceasta decizie va ajuta cel mai bine la dezvoltarea pietei", a transmis directorul executiv Toshiba, Atsutoshi Nishida, intr-un comunicat.

Toshiba are acorduri incheiate cu studiouri ca Universal Pictures, Paramount Pictures si DreamWorks Animation SKG Inc, care sustin formatul HD-DVD.

Situatia s-a intors in defavoarea HD-DVD luna trecuta, dupa ce studioul Warner Bros, parte a trustului Time Warner Inc, a trecut la tehnologia Blu-Ray. Alti retaileri din Statele Unite au luat aceeasi decizie, printre care Wal-Mart Stores Inc, Best Buy Co Inc compania online de inchiriere video Netflix Inc.

La baza ambelor tehnologii stau laserele albastre care au lungimi de unde mai scurte decat laserele rosii folosite la DVD-urile clasice. Laserele albastre dau noilor discuri avantajul de a stoca de cinci ori mai multe date.

Toshiba miza pe faptul ca formatul sau era mai ieftin deoarece permitea refolosirea unor componente de DVD-uri clasice. Avantajul Blu-Ray este ca poate stoca mai mult decat HD DVD.