​​Pentru companiile care îşi vor reporni activitatea după eliminarea restricţiilor Guvernul vrea să treacă de la măsura şomajului tehnic la "o măsură activă". Adică pentru orice persoană care este reangajată, care revine în activitate în companiile pentru care se ridică restricţiile Guvernul participă la susţinerea plăţii salariului, a explicat premierul Ludovic Orban.

HotNews.roFoto: Hotnews

Guvernul ar urma să contribuie la salariul angajaţilor care sunt reangajaţi de companii cu un procent între 35% şi 41,5%.

41,5% reprezintă din salariul brut impozitul pe venit şi contribuţiile, a subliniat premierul.

Acestă măsură se va aplica şi firmelor care angajează persoane care nu aveau un loc de muncă, fără să fie în şomaj tehnic.

"De asemenea vom genera măsuri active nu numai pentru persoanele care erau în şomaj tehnic, ci şi pentru cele care astăzi nu au loc de muncă. Vom spriji companiile să angajeze oameni care astăzi nu au loc de muncă, de asemenea cu măsuri active. Aceste măsuri vor varia în funcţie de anumite criterii, precum cele de vârstă. Persoanele de peste 50 de ani sunt mai greu de angajat pentru că firmele preferă să angajeze persoane mai tinere, vom mări alocarea pentru angajarea persoanelor de peste 50 de ani.

Guvernul vrea să schimbe şomajul tehnic cu o "măsură activă" prin care să plătească o parte din salariu angajaţilor care revin la muncă", a mai declarat Ludovic Orban.

"Vom deconta o parte din bugetul folosit pentru măsurile active din fonduri europene, restul va fi din buget (...) Va trebui să mai plătim şomajul tehnic pentru cât timp mai sunt restricţii pentru anumite companii", spune premierul.

În prezent sunt peste 1,2 milioane de persoane care au intrat în şomaj tehnic sau au rămas fără job de la declararea stării de urgenţă.

"Măsura pentru profesionişti (pfa, ii) nu prea a fost utilizată. Am avut în plată aproape 60.000 de beneficiari", a declarat premierul în legătură cu indemnizaţiile oferite pentru o anumită categorie de profesionişti.