Într-un efort de a preveni răspândirea pandemiei COVID-19, Airbus și un start-up din California vor să dezvolte senzori care ar putea fi „mirosi” noul coronavirus, relatează Fox News.

Interior avionFoto: Public Domain Pictures

Airbus a apelat la compania Koniku din California datorită know-how-ului acesteia în construirea de microprocesoare din celule biologice. Cele două companii au lucrat la biotehnologie care identifică și localizează substanțele chimice sau explozive la bordul aeronavelor sau în aeroporturi.

Datorită pandemiei COVID-19 această tehnologie este acum adaptată pentru a include identificarea pericolelor biologice.

„Majoritatea infecțiilor și bolilor cauzează mici modificări în componența respirației și transpirației, producând mirosuri distince”, a scris Osh Agabi, fondatorul și CEO-ul Koniku într-o postare despre colaborarea cu Airbus.

Receptorii senzorului ar declanșa o alarmă când „miros” molecule pe care au fost programați să le detecteze, a precizat Airbus într-o declarație.

„Dacă putem detecta aceste mirosuri, putem detecta prezența infecțiilor”, potrivit CEO-ului Koniku care a adăugat că această abordare a fost deja folosită cu succes în dresarea câinilor să detecteze cancerul și detectarea gripei H1N1 în respirație.

„Însă dresarea câinilor să identifice mirosurile subtile foarte specifice ale unei anumite boli durează mult, nu este tot timpul de încredere și costă mult”, a mai spus acesta.

În schimb, Koniku ar programa ADN-ul celulelor care formează acești receptori să reacționeze la compușii chimici din respirația sau transpirația persoanelor infectate, permițând astfel detectarea rapidă a unui purtător COVID-19.

„Soluția este contactless” afirmă Agabi, care susțină că „atunci când în cele din urmă aeroporturile vor fi redeschise, acestea vor fi nevoite să implementeze noi procese și măsuri de securitate pentru a depista pasagerii care poartă virusul. De aceea ne extindem parteneriatul cu Airbus”.