Guvernul lucrează la un plan de măsuri economice şi sociale, a declarat, marți, premierul Ludovic Orban, la reuniunea Consiliului Naţional Tripartit. Acesta a precizat că vor fi mobilizate toate resursele financiare pentru marile obiective de infrastructură de transport, de infrastructură energetică, de infrastructură în domeniul sănătăţii, educaţiei, în domeniul comunicaţiilor şi în domeniul agriculturii.

Ludovic OrbanFoto: Guvern

"Acest plan va cuprinde mai multe categorii de măsuri. Primul pilon al reconstrucţiei economice pe care-l gândim este pilonul investiţiilor publice", a spus Orban.

Potrivit acestuia, sunt inventariate toate resursele necesare în afara veniturilor pe care le înregistrează bugetul de stat. "Inventarierea acestor venituri este extrem de importantă, pentru că noi va trebui să dimensionăm acest program şi, mai ales, toate măsurile pe care le vom adopta în funcţie de resursele financiare de care dispunem efectiv, resurse care să fie mobilizabile în mod realist, pentru că, altfel, dacă iniţiem măsuri pentru care nu avem sprijin financiar, riscăm să provocăm un rău mai mare în economie", a spus Orban, citat de Agerpres.

Resursle financiare pot fi atrase din partea finanţatorilor instituţionali, cât și din zona fondurilor europene, a spus Orban. Acesta a vorbit și despre posibilitatea de a obține finanțări prin emisia de titluri, prin împrumuturi, fie pe piaţa internaţională, fie pe piaţa internă. "Gândim un mecanism de obligaţiuni de tiluri de stat care să fie cu adresabilitate către persoanele fizice, către cetăţeni, o emisie de titluri mai amplă în care să creştem capacitatea de finanţare prin aceste obligaţiuni pe care o să le emitem către cetăţeni. De asemenea, încercăm să gândim posibile resurse financiare private pe care le putem angrena în aceste programe de investiţii", a spus premierul.