Actualizat acum

[P] Ce soluții au IMM-urile pentru a face față crizei economice?

de     Smile Media
Joi, 14 mai 2020, 11:20 Economie | Companii


Transfer de afaceri cu TradeX
Foto: TradeX
Pandemia de coronavirus a schimbat aproape toate coordonatele vieților noastre, însă dincolo de impactul social și psihologic, economiștii afirmă că deja ne aflăm în plină criză economică, cele mai afectate fiind IMM-urile, care, în mod paradoxal, asigură cea mai mare parte a locurilor de muncă din țară. Antreprenorii au însă la dispoziție câteva soluții pentru gestionarea impactului shut down-ului economic asupra afacerilor pe care le conduc.

În primul rând, ei pot apela la șomajul tehnic, care, într-o oarecare măsură, ar asigura retenția angajaților până la finalul pandemiei. Fie că vorbim despre șomajul tehnic prin suspendarea contractului de muncă, sau de reducerea numărului de zile lucrătoare, această soluție este una pe termen scurt.

În al doilea rând, patronii IMM-urilor au posibilitatea de a apela la scheme de ajutor din partea statului sau Uniunii Europene, cum ar fi diversele facilități de amânare a plății taxelor sau garantarea creditelor de către stat. Procedurile pentru unele dintre aceste artificii legislative se pot dovedi dificil de înțeles și pus în practică.

În fine, o altă variantă pe care antreprenorii o au la dispoziție, şi nu doar pe timpul unei crize, este transferul de afaceri, care reprezintă, în esență, o strategie win-win pentru toată lumea, inclusiv pentru statul român. Transferul sau vânzarea-cumpărarea de întreprinderi înseamnă schimbarea totală sau parțială a proprietarului/proprietarilor afacerii de vânzare și vine la pachet cu o multitudine de beneficii.

Spre exemplu, în cazul transferului integral al afacerii către un cumpărător calificat, vânzătorul are posibilitatea de a ieși onorabil dintr-o companie a cărei susținere nu se justifică pentru el, personal, în această perioadă, fie din perspectivă financiară, fie din alte considerente, subiective.

Astfel, în urma tranzacției, vânzătorul poate obține noi resurse capital, pe care le poate investi în altceva, la momentul considerat oportun.

Totuși, nu este obligatoriu ca proprietarii de IMM-uri să renunțe complet la afacerile lor, transferul autorității putând fi realizat doar parțial, prin cedarea unui procent din firmă. Astfel, vânzătorul poate rămâne în continuare acționar (majoritar sau minoritar, după preferință), compania beneficiind de o infuzie de capital și expertiză din partea noului partener.

De ce ar alege cineva să cumpere o afacere, mai ales în această perioadă de instabilitate economică?


Orice afacerist cu fler este conștient de faptul că ne aflăm într-o situație atipică; deci, performanța actuală (sau lipsa ei) nu mai reprezintă un indicator de încredere în evaluarea unei potențiale investiții. În schimb, o mulțime dintre IMM-urile care și-au suspendat activitatea în ultimele două luni au un istoric verificabil, fiind, de fapt, afaceri cu un viitor de profitabilitate.

Astfel, cumpărătorul achiziționează, de fapt, nu o întreprindere cu porțile închise, ci un concept testat, o afacere care, fiindcă înainte de martie 2020 era profitabilă, are mari șanse să redevină profitabilă odată cu relaxarea prevederilor de distanțare socială.

Dacă discutăm chiar de un cumpărător strategic, acesta are acum oportunitatea de a achiziționa un brand concurent sau complementar activității sale curente, întărindu-și astfel poziția pe piață.

Cu alte cuvinte, vânzarea și cumpărarea de afaceri pot aduce beneficii tuturor părților implicate, piața de M&A fiind într-o continuă dezvoltare în ultimii ani. Deci, există precedente, există metode de lucru, consultanți specializați și chiar și proceduri legale. Informații detaliate despre acestea sunt disponibile aici.

Este foarte important să precizăm faptul că vânzătorii și cumpărătorii de afaceri nu trebuie să se descurce singuri în planificarea și încheierea transferurilor, existând deja specialiști cu experiență practică în această chestiune.

Mai mult, procesul de formare a business brokerilor continuă inclusiv pe perioada pandemiei, printr-un curs acreditat de către Asociația Internațională a Business Brokerilor, asigurându-se astfel disponibilitatea serviciilor lor pe întreg teritoriul României.

Ce părere are statul român despre transferul de afaceri? Deși nu este încă o practică la fel de populară ca în SUA sau Europa de vest, transferul de afaceri este reglementat, în mare parte de legislația țării noastre. Unele modalități de transfer presupun achitarea unor taxe și impozite către buget de stat, astfel încât aceste tranzacții contribuie în mod direct la restabilirea echilibrului dintre cheltuielile și încasările statului.

În plus, IMM-urile reprezintă coloana vertebrală a economiei României (și Uniunii Europene), deci dispariția lor ar fi dezastruoasă atât la nivel micro, cât și macroeconomic. Transferul afacerilor de la un antreprenor la altul, mai ales în contextul declinului economic, aduce beneficii nu numai vânzătorilor și cumpărătorilor, ci și statului român, care va beneficia de pe urma continuării activității a cât mai multor firme, prin prisma reducerii șomajului, menținerii nivelului de încasări de taxe din mediul privat și activităților de R&D specifice unora dintre IMM-uri.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


400 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  sa ne uitam cu mare grija la piata noastra (Joi, 14 mai 2020, 12:09)

  ..13 [utilizator]

  1. Nu am vazut mai mare bucurie de a se intoarce la locul de munca ca acum. Sunt de felicitat angajatii ca in sfarsit au inceput sa aprecieze ce inseamna un loc de munca, dar mai ales de ce este buna si nu asa de daunatoare munca adevarata la locul de munca. Brov celor care au inteles acest lucru - este un mare pas spre inainte.

  2. Cine pe cine sa cumpere??? Sunt relativ multe afaceri care sunt mici si vai de capul lor si atunci cine sa le cumpere pe acelea??? de ce visam asa de tare??? Nu prea ai ce sa cumperi - vai de mama acelor patroni.. Respect munca lor.

  3. Pe termen scurt preluarea unei afaceri inseamna o regandire a business-ului si de cele mai multe ori inseamna somaj pentru intreg personalul existent sau in mare parte. Nu zic ca este rea preluarea unei afaceri cum nu zic ca este rau somajul - un sut in fund, 2 pasi inainte poate sa insemne. Dar zic sa ne mai gandim putin chiar daca vrem sa promovam acum pe repede inainte niste interese.

  Apreciez, dar rog administrati cu atentie propunerea.
  Toate bune!
  • 0 (0 voturi)    
   Re: sa ne uitam cu mare grija la piata noastra (Vineri, 15 mai 2020, 11:26)

   Tradex Headquarters [anonim] i-a raspuns lui ..13

   Bună ziua,

   Vă scriu din partea echipei TradeX, care a „conceput” acest articol. În primul rând, mulțumim pentru comentariu și pentru lectură!

   Legat de remarcile dumneavoastră:
   1. Adevărat, îngrădirea dreptului la muncă (așa cum o știam noi până acum) ne-a făcut să apreciem ceea ce înainte, luam ca un dat firesc. Lecție pentru viitor, zic eu...

   2. La întrebarea „cine pe cine să cumpere”, cred că oamenii care au bani acum (pentru că, să fim serioși, tocmai ieșim dintr-un boom economic) caută investiții în afaceri care au fost profitabile până la momentul shut down-ului economic. Reprezentanții unor firme de capital privat spun că acum este momentul pentru investiții masive. Personal, tind să îi cred.
   Legat de IMM-uri, există și unele cvasi nefuncționale (cel puțin în economia oficială...), însă majoritatea sunt mai sus decât linia de plutire - ele angajează 2/3 din forța de muncă. În plus, chiar și o afacere mică, de familie, care nu produce o cifră de afaceri impresionantă, poate avea o valoare intrinsecă pentru cumprătorul potrivit :)

   3. Da, preluarea unei afaceri înseamnă și o regândire a acesteia, însă avantajul cumpărătorului este că există deja un mod operațional testat (care poate fi îmbunătățit) și angajați care deja știu ce fac. Ce beneficiu ar avea cumpărătorul, dacă ar renunța la angajați?
   Interesele pe care încercăm noi să le promovăm acum sunt ale IMM-urilor, care au nevoie de un mediu dinamic, pentru a performa (vezi exemplul SUA sau Europa de Vest).
   Transferul de afaceri NU înseamnă aruncarea pisicii moarte în curtea vecinului...

   O zi faină,
   Andreea


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by