DOCUMENT Cum a reușit un fost polițist să ocupe două funcții de director, în același timp, la aceeași instituție, cu ajutorul lui Niculae Bădălău

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 15 mai 2020, 16:17 Economie | Companii


Niculae Badalau
Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Mai multe nereguli descoperite de Corpul de Control al prim-ministrului la Biroul Român de Metrologie Legală (BRML), entitate aflată în subordinea Ministerului Economiei, au ajuns acum, sub formă de dosar, pe masa procurorilor de la DNA. Unele dintre acestea au avut loc în 2019, când ministru al economiei era Niculae Bădălău, senator PSD. Acesta chiar a semnat niște ordine care au generat o situație neobișnuită: numirea aceleiași persoane pe două funcții de director, în aceeași instituție, în același timp. Un alt fost director general a fost descoperit că a emis un ordin în favoarea unei alte entități, la care acum este președinte. Altă persoană, care și acum se află la conducere, este asociată la o firmă concurentă, alături de fostul ministru Radu Berceanu.


Cel care a reușit performanța să fie director la aceeași instituție este Filip Stancu, fost șef al Poliției Rutiere Timiș. Potrivit sintezei privind controlul de la Biroul de Metrologie Legală, Filip Stancu era în luna mai 2019 director general al Biroului Român de Metrologie Legală. Din această funcție a aranjat un concurs la Direcția Regională de Metrologie Legală Timișoara, una dintre cele 8 direcții regionale ale Biroului Român de Metrologie Legală. Concursul a fost organizat fără respectarea procedurilor legale, iar Filip Stancu a fost unicul candidat.

Ca unic candidat, Filip Stancu a câștigat acest concurs pe data de 27.05 2019. În acest moment, intervine și fostul ministru al economiei Niculae Bădălău, care a doua zi după concurs emite trei ordine. Unul prin care îi încetează lui Filip Stancu exercitarea cu caracter temporar a funcției contractuale, de conducere, de director general BRML, motivul încetării fiind îndeplinirea condițiilor de pensionare. Un alt ordin prin care Stancu este împuternicit din nou, să exercite cu caracter temporar aceeași funcție contractuală vacantă de conducere, de director general al BRML. Aici mai intervine un aspect. Nu au fost respectate prevederile Regulamentului de organizare și funcționare a BRML potrivit cărora această funcție poate fi ocupată doar de o persoană cu 10 ani de vechime în domeniul metrologiei și 15 ani de vechime într-o funcție de conducere, condiții pe care nu le-a îndeplinit la momentul numirii.

Printr-un alt ordin, Niculae Bădălău i-a acordat lui Stancu indemnizația lunară pentru titlul științific de doctor în cuantum de 950 lei, în condițiile în care exista o hotărâre judecătorească prin care acestuia i-a fost respinsă cererea privind acordarea acestei indemnizații.

"Toate aceste modificări ale raporturilor de muncă ale directorului general al BRML, de către ministrul economiei, au permis încadrarea aceleiași persoane, în aceeași zi, 28.05.2019, în funcția de director la DRML Timișoara, pe o perioadă de 4 ani, domnia sa exercitând practic, începând cu aceeași dată, două funcții de conducere: una prin ordin de ministru, de director general și una de director DRML Timișoara, prin încheierea unui contract individual de muncă", se arată în documentul Corpului de Control.


Cum a fost cedată o parte din venituri unei alte entități la care directorul general fusese președinte
Un alt director general, Fănel Iacobescu, s-a remarcat, potrivit documentului, prin cedarea unor venituri ale BRML către o altă entitate, Asociația de Acreditare - RENAR, o organizație neguvernamentală. Astfel, timp de nouă luni, BRML și-a diminuat veniturile în favoarea RENAR. Partea și mai interesantă este că Fănel Iacobescu este acum președintele RENAR, funcție pe care a mai deținut-o și în anii trecuți.

Mai exact, pe data de 19 ianuarie 2019, Fănel Iacobescu a emis Ordinul 56 prin care a aprobat ca monitorizarea laboratoarelor de metrologie atestate să se realizează de organismul național de acreditare, potrivit procedurilor acestuia, respectiv de Asociația de Acreditare - RENAR. "După intrarea în vigoare a Ordinului BRML nr. 56/2019 (04.02.2019), nu a mai fost emis niciun atestat de către BRML, prin urmare, nu au mai fost înregistrate venituri din această activitate la bugetul instituției, până la apariția Ordinului BRML nr. 507/24.10.2019, dată de la care, competența efectuării activității de atestare și supraveghere a laboratoarelor de metrologie atestate, a redevenit atribut al personalului BRML. În acest caz au fost diminuate veniturile proprii ale instituției, existând posibilitatea producerii unui prejudiciu", se arată în documentul Corpului de Control.


Conflict de interese: Aceeași activitate și la stat, și la privat, alături de Radu Berceanu
Un alt fost director general a fost găsit cu probleme de conflict de interese. Este vorba de Valentin Pătășanu, acesta fiind acţionar alături de fostul ministru Radu Berceanu în firma OF Systems SRL, care se ocupă de măsurători metrologice, la fel ca Biroul Român de Metrologie Legală. Interesant este că și în prezent Valentin Pătășanu se află la conducerea Biroului Român de Metrologie Legală, fiind unul dintre cei doi directori generali adjuncți.

"Totodată, o altă persoană din cadrul BRML a deținut simultan calitatea de asociat al unei societăți private care desfășoară activități similare celor prestate de BRML, și calitatea de angajat al BRML începând cu anul 1999, instituție în cadrul căreia a ocupat și funcția de director general în perioada 07.03.2019 – 26.03.2019, respectiv 27.01.2020 – 07.04.2020, fiind astfel nerespectate prevederile art. 30 alin. (30) din Regulamentul de Ordine Interioară al BRML, care prevăd ca angajații instituției „să nu dețină calitatea de manager, acționar, asociat, administrator, cenzor sau membru în consiliul de administrație la operatorii economici care desfășoară activități similare celor prestate de Biroul Român de Metrologie Legală”. Având în vedere cele două aspecte susmenționate, prezentul raport va fi transmis, spre informare și analiză către ANI, pentru a dispune conform competențelor", se arată în documentul Corpului de Control al prim-ministrului.

Biroul Român pentru Metrologie Legală (BRML) este o instituție responsabilă cu asigurarea reglementărilor metrologice, mijloacelor tehnice și acțiunilor necesare obținerii credibilității rezultatelor măsurărilor, precum și cu exercitarea, în numele statului, a controlului metrologic legal, la nivel național.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14478 vizualizari

 • +34 (36 voturi)    
  Acul din carul cu fan.... (Vineri, 15 mai 2020, 16:25)

  ggiiggii [utilizator]

  Sunt mii de astfel de "furaciuni" in institutiile publice....mii, zeci de mii chiar de astfel de combinatii
  • +18 (18 voturi)    
   o sa fie bine (Vineri, 15 mai 2020, 16:42)

   MamboNoFaiv [utilizator] i-a raspuns lui ggiiggii

   "au ajuns acum, sub formă de dosar, pe masa procurorilor de la DNA"
   Politistii sunt ocupati cu altceva... ce conteaza ca e coada de 3 ani la dosare la DNA?
   nu ne grabim nicaieri, inca nu e in deriva nava Romania
  • +4 (6 voturi)    
   picatura cu picatura.. (Sâmbătă, 16 mai 2020, 11:51)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui ggiiggii

   se umple oceanul. si la fel se goleste.

   dosar penal, caz de coruptie, deci confiscarea extinsa a averii de la rubedenii si verificati toti, recuperate veniturile ilicite, dosar in civil, institutia cere daune ca gigel si-a batut joc de fisa postului... pana ajunge la sapa de lemn, declara falimentul pe persoana fizica si traieste intr-o garsoniera cu tot familionul, din salariul de maturator.
   • +2 (2 voturi)    
    foarte greu (Sâmbătă, 16 mai 2020, 14:28)

    mariokempess [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Aveti vreun exemplu in acest sens?Poate peste 200 de ani!
  • 0 (0 voturi)    
   asa este (Duminică, 17 mai 2020, 14:53)

   iodixit [utilizator] i-a raspuns lui ggiiggii

   si de undeva trebuie sa se inceapa.
   balalau, e doar unul dintre toti membrii psd care trebuie bagati la inchisoare pentru tradare de tara, furt, luare de mita in varii forme, etc!
   ani trebuie readusa la forma initiala si clona lui kovesi trebuie sa preia friiele dna!
   o luase treaba in directia buna, pina cind prostii nu s-au dus la vot si prostalaii au votat psd la ultimele alegeri.
 • +17 (17 voturi)    
  transparenta institutiilor publice (Vineri, 15 mai 2020, 16:35)

  MamboNoFaiv [utilizator]

  sa ghicesc, RENAR nu e obligata sa raspunda la cereri pe legea 544... publica ce are chef in Monitorul Oficial - daca are chef, in rest nimeni sa nu se atinga de firmele certificate de ei. ISO.
  si apropo, pe RENAR cine-i certifica?
  Fănele, cand ne lasi sa ne vedem de calitate... tu si restul dinozaurilor din sistem tre` sa dispareti
  uite ce parere au altii despre RENAR:
  https://www.oxebridge.com/emma/certificate-mill-operator-bought-iso-9001-certificate-from-another-certificate-mill-operator/
 • +22 (24 voturi)    
  Nu e de mirare (Vineri, 15 mai 2020, 16:35)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Corupția în miliția română e comună, începând de la Academia de Plagiatori a Poliției, până la sutele de euro luate de polițaii de frontieră pentru a lăsa infestații cu COVID să nenoroceasca RP.
  • +18 (18 voturi)    
   Milițieni unul si unul! (Vineri, 15 mai 2020, 17:30)

   DomnuTrandafir [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Nelu Gerota de care nu zice Cela nimic.
   Fanel & Filip.
   Doar doi milițieni?
   De ce a bine sa se recalculeze pensiile?
   Spre exemplu:
   Fanel pensie de 10.000 lei, salar de 29.000 lei!
   Pe luna!
   Sunt circa 70000 de astfel de români!
   • +15 (15 voturi)    
    Nu le ajungea pensia specială! (Vineri, 15 mai 2020, 18:09)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui DomnuTrandafir

    De asta săracii au fost nevoiți să își mai iau 2 servicii grele...
   • +10 (10 voturi)    
    Nu le ajungea pensia specială! (Vineri, 15 mai 2020, 18:09)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui DomnuTrandafir

    De asta săracii au fost nevoiți să își mai iau 2 servicii grele...
 • +25 (25 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 15 mai 2020, 16:36)

  [anonim]

  • +12 (14 voturi)    
   amu era vorba dă milițian (Vineri, 15 mai 2020, 17:10)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui

   pensionar special militar, da tăt nu-i ajunge...ca milițianu de Gerota, alt special, șăf la adp...așteptăm măsuri drastice dă la organili abilitate...sigur le taie pensiili speciale...sau poate le dublează
 • +26 (26 voturi)    
  Un fost polițist! (Vineri, 15 mai 2020, 16:37)

  tedycv [utilizator]

  Poate nu am înțeles eu bine, dar acest Filip Stancu era in același timp si pensionar MAI (ați auzit cumva de pensii speciale?). Deci nu era numai director, in același timp, la doua entități de stat. Nici nu vreau sa-mi închipui cam câte venituri lunare încasa de la statul asta amarat, care face MARI EFORTURI sa mărească pensiile. Va las pe voi sa va Imaginați.
  • -7 (15 voturi)    
   //// (Vineri, 15 mai 2020, 17:00)

   GemstonePig [utilizator] i-a raspuns lui tedycv

   Hai domle ca na dat in cap le nimeni, ne legam acum de amanunte pai basescu boc kovesi si portocala etc etc?!
 • +22 (22 voturi)    
  Asta se intampa si acum cu presedintele Academiei (Vineri, 15 mai 2020, 16:40)

  Crup [utilizator]

  Presdintele Academiei Romanie, Aurel Pop, este un om in asa hal ahtiat dupa bani incat in prezent acesta ocupa functia de presedinte al Academiei Romanie si in paralel si director al filialei Cluj a Academiei Romane. Pana acum recent ocupa in paralel 3 functii oficiale de mare sef: era si rectorul Universitatii Babes Balyai din Cluj Napoca.
  Banutul sa curga gros, restul chiar nimic nu conteaza pentru oameni de teapa lui Aurel Pop.
  • +10 (10 voturi)    
   Perfect adevărat. (Vineri, 15 mai 2020, 17:45)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui Crup

   Lăcomia și impostura omului sunt de o dimensiune
   cosmică,iar *operele* lui în domeniul Istoriei,de
   toată jena.Dar asta-i viața acum în România!
 • +6 (12 voturi)    
  Berceanu? (Vineri, 15 mai 2020, 17:26)

  Ademordna [utilizator]

  Cum asociat cu Radu Berceanu, ala nu era la PDL si acum nu este la PNL? Cum e posibil ca psdisti sa fure cot la cot cu pnlisti? Ca doar n-or fi in vreo Uniune si Sociala si Liberala?
 • +10 (12 voturi)    
  Felicitari Romania! (Vineri, 15 mai 2020, 17:37)

  Ademordna [utilizator]

  Uneori sunt mandru ca sunt roman. Stirea asta pare ca indica o situatie exceptionala. Ar fi bine sa fie asa (cred ca stirea e exceptionala, nu situatia).

  Uite care e situatia intr-o tara a carei democratie e considerata superioara alei noastre, Belgia: problema cumulului de functii publice, antrenand deseori conflicte de interese, e asa de raspandita incat exista un site dedicat urmaririi si penalizarii mediatice a acestor cazuri: https://www.cumuleo.be/. Iar stirile despre acest fenomen sunt destul de frecvente si in media de mare vizibilitate.

  Hai sa vedem, ce jurnalisti fac primii un echivalent romanesc?
 • +10 (10 voturi)    
  niciolae bagalau... (Vineri, 15 mai 2020, 17:52)

  PaiataNationala [anonim]

  Ar cam fi timpul potrivit sa-l "irigam" pe bagalau asa cum si el ii "iriga" pe diasporeni: https://www.youtube.com/watch?v=fKtz68D0SAk
 • +14 (14 voturi)    
  Budalau, Budalau, se simte miros de Bulau (Vineri, 15 mai 2020, 18:36)

  Fu Leng [utilizator]

  Hamstarul te asteapta, pregatit!!!
 • +15 (15 voturi)    
  Iarasi PSD (Vineri, 15 mai 2020, 18:48)

  Mariamoto [utilizator]

  Sincer, la cum se misca lucrurile parca nu mai scapam de PSD niciodata....
  • +2 (10 voturi)    
   PNL=PSD (Vineri, 15 mai 2020, 20:00)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui Mariamoto

   Asta este, degeaba ne prefacem că nu vedem.
 • +7 (7 voturi)    
  deci fizica cuantica aplicata (Vineri, 15 mai 2020, 18:56)

  AM1981 [utilizator]

  Wow....asta e ca particulele cuantice, mai multe particule ocupa aceiasi pozitie in spatiu-timp.
 • +6 (6 voturi)    
  Categorii (Vineri, 15 mai 2020, 20:36)

  Dyonisos [utilizator]

  În tara asta sunt doar trei categorii : hoți, sclavi și descurcăreți. Tu în care categorie ești?
 • +6 (6 voturi)    
  Supereroul Patrusacidegrau (Vineri, 15 mai 2020, 22:50)

  DurAndrei [utilizator]

  Strikes again!
  • +5 (5 voturi)    
   Cu ăia patru saci l-au prins. (Sâmbătă, 16 mai 2020, 7:47)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui DurAndrei

   De fapt el practica sportul ăsta ca un hobby ani
   de zile.Acum *legiferează* pentru noi.
 • +6 (6 voturi)    
  Dragnea are nevoie de un partener (Sâmbătă, 16 mai 2020, 7:22)

  John M. [utilizator]

  de septica la Rahova. D-lor judecatori, va rugam sa va grabiti.
 • +3 (3 voturi)    
  schimbati subiectul .. (Sâmbătă, 16 mai 2020, 19:41)

  sareta [utilizator]

  O gainarie ,important sa aflati cum a putut Romania sa-si instraineze TOATE rezervele strategice (caz unic in lume) ? Va fi greu ,tradatorii au fost ajutati de indolenta magistratilor .A se vedea de ex.cazul Bechtel ,n-au ”reusit” saracii procurori sa gaseasca originalul contractului ,dar spera sa mai poata avea pensii speciale !! De unde daca miliardele de euro au intrat prin conturile paradisurilor fiscale ...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by