Mai multe nereguli descoperite de Corpul de Control al prim-ministrului la Biroul Român de Metrologie Legală (BRML), entitate aflată în subordinea Ministerului Economiei, au ajuns acum, sub formă de dosar, pe masa procurorilor de la DNA. Unele dintre acestea au avut loc în 2019, când ministru al economiei era Niculae Bădălău, senator PSD. Acesta chiar a semnat niște ordine care au generat o situație neobișnuită: numirea aceleiași persoane pe două funcții de director, în aceeași instituție, în același timp. Un alt fost director general a fost descoperit că a emis un ordin în favoarea unei alte entități, la care acum este președinte. Altă persoană, care și acum se află la conducere, este asociată la o firmă concurentă, alături de fostul ministru Radu Berceanu.

Niculae BadalauFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Cel care a reușit performanța să fie director la aceeași instituție este Filip Stancu, fost șef al Poliției Rutiere Timiș. Potrivit sintezei privind controlul de la Biroul de Metrologie Legală, Filip Stancu era în luna mai 2019 director general al Biroului Român de Metrologie Legală. Din această funcție a aranjat un concurs la Direcția Regională de Metrologie Legală Timișoara, una dintre cele 8 direcții regionale ale Biroului Român de Metrologie Legală. Concursul a fost organizat fără respectarea procedurilor legale, iar Filip Stancu a fost unicul candidat.

Ca unic candidat, Filip Stancu a câștigat acest concurs pe data de 27.05 2019. În acest moment, intervine și fostul ministru al economiei Niculae Bădălău, care a doua zi după concurs emite trei ordine. Unul prin care îi încetează lui Filip Stancu exercitarea cu caracter temporar a funcției contractuale, de conducere, de director general BRML, motivul încetării fiind îndeplinirea condițiilor de pensionare. Un alt ordin prin care Stancu este împuternicit din nou, să exercite cu caracter temporar aceeași funcție contractuală vacantă de conducere, de director general al BRML. Aici mai intervine un aspect. Nu au fost respectate prevederile Regulamentului de organizare și funcționare a BRML potrivit cărora această funcție poate fi ocupată doar de o persoană cu 10 ani de vechime în domeniul metrologiei și 15 ani de vechime într-o funcție de conducere, condiții pe care nu le-a îndeplinit la momentul numirii.

Printr-un alt ordin, Niculae Bădălău i-a acordat lui Stancu indemnizația lunară pentru titlul științific de doctor în cuantum de 950 lei, în condițiile în care exista o hotărâre judecătorească prin care acestuia i-a fost respinsă cererea privind acordarea acestei indemnizații.

"Toate aceste modificări ale raporturilor de muncă ale directorului general al BRML, de către ministrul economiei, au permis încadrarea aceleiași persoane, în aceeași zi, 28.05.2019, în funcția de director la DRML Timișoara, pe o perioadă de 4 ani, domnia sa exercitând practic, începând cu aceeași dată, două funcții de conducere: una prin ordin de ministru, de director general și una de director DRML Timișoara, prin încheierea unui contract individual de muncă", se arată în documentul Corpului de Control.

Cum a fost cedată o parte din venituri unei alte entități la care directorul general fusese președinte

Un alt director general, Fănel Iacobescu, s-a remarcat, potrivit documentului, prin cedarea unor venituri ale BRML către o altă entitate, Asociația de Acreditare - RENAR, o organizație neguvernamentală. Astfel, timp de nouă luni, BRML și-a diminuat veniturile în favoarea RENAR. Partea și mai interesantă este că Fănel Iacobescu este acum președintele RENAR, funcție pe care a mai deținut-o și în anii trecuți.

Mai exact, pe data de 19 ianuarie 2019, Fănel Iacobescu a emis Ordinul 56 prin care a aprobat ca monitorizarea laboratoarelor de metrologie atestate să se realizează de organismul național de acreditare, potrivit procedurilor acestuia, respectiv de Asociația de Acreditare - RENAR. "După intrarea în vigoare a Ordinului BRML nr. 56/2019 (04.02.2019), nu a mai fost emis niciun atestat de către BRML, prin urmare, nu au mai fost înregistrate venituri din această activitate la bugetul instituției, până la apariția Ordinului BRML nr. 507/24.10.2019, dată de la care, competența efectuării activității de atestare și supraveghere a laboratoarelor de metrologie atestate, a redevenit atribut al personalului BRML. În acest caz au fost diminuate veniturile proprii ale instituției, existând posibilitatea producerii unui prejudiciu", se arată în documentul Corpului de Control.

Conflict de interese: Aceeași activitate și la stat, și la privat, alături de Radu Berceanu

Un alt fost director general a fost găsit cu probleme de conflict de interese. Este vorba de Valentin Pătășanu, acesta fiind acţionar alături de fostul ministru Radu Berceanu în firma OF Systems SRL, care se ocupă de măsurători metrologice, la fel ca Biroul Român de Metrologie Legală. Interesant este că și în prezent Valentin Pătășanu se află la conducerea Biroului Român de Metrologie Legală, fiind unul dintre cei doi directori generali adjuncți.

"Totodată, o altă persoană din cadrul BRML a deținut simultan calitatea de asociat al unei societăți private care desfășoară activități similare celor prestate de BRML, și calitatea de angajat al BRML începând cu anul 1999, instituție în cadrul căreia a ocupat și funcția de director general în perioada 07.03.2019 – 26.03.2019, respectiv 27.01.2020 – 07.04.2020, fiind astfel nerespectate prevederile art. 30 alin. (30) din Regulamentul de Ordine Interioară al BRML, care prevăd ca angajații instituției „să nu dețină calitatea de manager, acționar, asociat, administrator, cenzor sau membru în consiliul de administrație la operatorii economici care desfășoară activități similare celor prestate de Biroul Român de Metrologie Legală”. Având în vedere cele două aspecte susmenționate, prezentul raport va fi transmis, spre informare și analiză către ANI, pentru a dispune conform competențelor", se arată în documentul Corpului de Control al prim-ministrului.

Biroul Român pentru Metrologie Legală (BRML) este o instituție responsabilă cu asigurarea reglementărilor metrologice, mijloacelor tehnice și acțiunilor necesare obținerii credibilității rezultatelor măsurărilor, precum și cu exercitarea, în numele statului, a controlului metrologic legal, la nivel național.