Premierul Ludovic Orban a avut, joi, o reuniune în regim de videoconferință cu Prim-ministrul polon Mateusz Morawiecki. Cei doi au discutat despre posibilitatea organizării următoarei ședințe comune de guvern, până la finalul acestui an, în funcție de evoluția situației epidemiologice.

Videoconferinta cu premierul PolonieiFoto: Hotnews

În cadrul convorbirilor, partea polonă a prezentat modelul Fondului Polonez de Dezvoltare, urmând ca discuțiile pe această temă să continue la nivelul echipelor de experți din cele două țări, arată Guvernul. Fondul polonez de dezvoltare are ca surse de finanţare bugetul de stat, fondurile UE, emiterea de obligațiuni și capitalul unor instituții financiare și agenții de investiții. Fondul este condus de un Consiliu de Supraveghere format din membri independenți. Ludovic Orban a anunțat recent că actualul Guvern va lucra la înființarea unui fond de investiții, însă nu pe modelul celui promovat de PSD, care prevedea ca fondul să fie format din capitalul celor mai importante companii de stat.

Cei doi oficiali au trecut în revistă stadiul și perspectivele de dezvoltare a relației bilaterale, inclusiv în domeniile economic și comercial, pe fondul măsurilor de relansare economică avute în vedere la nivel european și național, după criza generată de pandemia COVID-19.

Prim-miniștrii au exprimat aprecierea pentru calitatea relației bilaterale, fundamentată pe parteneriatul strategic solid și pe interesele comune în multiple domenii, subliniind interesul de a acționa pentru intensificarea acesteia, precizează Guvernul.

”Polonia este un bun prieten al României. Apreciez foarte mult colaborarea noastră și îmi doresc să o consolidăm îndeosebi în domeniul economic. Vreau să vă asigur, încă o dată, că Guvernul României este foarte deschis stimulării investițiilor, iar România este o destinație excelentă pentru oamenii de afaceri”, a declarat Ludovic Orban.