Este mai simplu pentru companiile tech mai mici să promoveze munca de la distanță. Dar este cu totul altceva când un titan din Silicon Valley anunță schimbări majore pentru cei 45.000 de angajați ai săi. Birourile nu vor mai arăta niciodată ca acum, apreciază The New York Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Până la jumătate din oamenii de la Facebook vor putea munci de la distanță peste 10 ani, le-a spus ieri Mark Zuckerberg angajaților într-o ședință livestream. „Este evident cât de mult ne-a schimbat Covid viețile, iar aceasta include modul în care lucrează cei mai mulți dintre noi”, a spus șeful de la Facebook.

Este o evoluție radicală de la cultura de „a aduce oamenii în birouri uriașe și a-i ține acolo”, consideră ziarul. Nu este limpede dacă alți giganți tech vor face la fel, deși căutările pe Google după „Twitter jobs” au explodat după ce Twitter a anunțat măsuri similare.

Sondaje interne au arătat că 40% dintre angajații de la Facebook sunt interesați să lucreze de la distanță. În acest grup, 45% au spus că se vor muta probabil în alt oraș dacă munca de la distanță se va permanentiza. Zuckerberg a spus că se gândește să înființeze sedii la Atlanta, Dallas și Denver pentru ca angajații din acele regiuni să le poată vizita ocazional.

Încep să se întrevadă și posibile implicații:

  • - Zuckerberg a spus că salariile vor fi mai mici pentru angajații din orașe mai puțin scumpe, cu verificări interne ale locurilor din care aceștia se conectează.
  • - Investitorul Chamath Palihapitiya a afirmat pe Twitter că state de pe Centura Soarelui (Florida, Georgia, Carolina de Sud, Alabama, Mississippi, Louisiana, Texas, Nevada) vor atrage o migrație masivă de gulere albe, în timp ce California va avea de suferit (el a spus că se gândește să plece la Miami).
  • - Ziarul estimează și că angajații se vor putea muta mai departe în suburbii, în loc să plece cu totul din regiuni ca Bay Area.