Pe lângă provocările de zi cu zi cu care se confruntă lanțul global de aprovizionare cu cacao, precum efectele încălzirii globale cauzate de suprafețele din ce în ce mai mari defrișate pentru activități agricole, comunitățile cultivatorilor de cacao sunt acum extrem de vulnerabile în fața noului coronavirus și au nevoie de susținere pentru a face față acestei crize și a-și putea continua activitatea.

Cultivatori de cacaoFoto: Mars

Mars, unul dintre cei mai mari producători din domeniul alimentar din lume, vine în sprijinul comunităților în care activează și al persoanelor vulnerabile din lanțul său de aprovizionare extins, cum sunt cultivatorii de cacao, greu încercați în această perioadă. Alături de organizația internațioanală CARE, compania își extinde programele de ajutorare a celor mai vulnerabile comunități din țările subdezvoltate, de altfel, cele mai nepregătite pentru a face față unor astfel de situații. Astfel, prin programul global de sprijin pentru combaterea COVID-19, compania alocă organizației CARE 5 milione de dolari din donația totală de 20 de milioane, consolidând astfel acest parteneriat pe termen lung.

"Acest incredibil angajament din partea Mars va salva vieți, cu siguranță. Sprijinul acordat în aceste momente comunităților vulnerabile contează enorm. Prioritatea CARE este aceea de a proteja și de a crea oportunități pentru femei, oferind totodată sprijin familiilor și comunităților afectate de COVID-19. Suntem profund recunoscători pentru ajutorul oferit", a declarat Michelle Nunn, Președinte & CEO CARE.

Parteneriatul dintre Mars și organizația CARE face parte din inițiativa Cocoa for Generations- un program care are ca obiectiv ca, până în anul 2025, să asigure un lanț de aprovizionare cu cacao sustenabil, cu trasabilitate completă și să genereze cât mai multe oportunități pentru comunităţile în care se cultivă cacao. Este un program prin care micii fermieri și familiile acestora primesc ajutor pentru a putea prospera. Rezultatele obținute până acum arată că programul își atinge obiectivele. Până la finalul anului 2019, 100% din lanțul de aprovizionare cu cacao din Ghana a fost cartografiat prin GPS, până la nivelul fermelor. Iar în Coasta de Fildeș cartografierea a fost realizată în proporție de 65%.

Mai mult, la începutul acestui an compania a anunțat extinderea colaborarii cu CARE pentru a sprijini familiile din comunitățile cultivatoare de cacao. Astfel, printr-o finanțare suplimentară de 10 milioane de dolari, CARE va putea dezvolta programul Village Savings and Loans Association (VSLA) pentru a ajuta încă 50.000 de membri din Coasta de Fildeș și Ghana, până în 2025. Până acum, prin intermediul acestei inițiative, peste 12.000 de membri, majoritatea femei, au avut acces la micro-finanțări și au beneficiat de cursuri de educație financiară. Extinderea programului înseamnă că mii de femei din Coasta de Fildeș și din Ghana vor putea duce un trai mai bun și vor putea contribui la bunăstarea familiilor și a comunităților din care fac parte.

"Știm că, adesea, femeile sunt responsabile de o mare parte a muncii agricole și ele sunt cele care decid alimentația, siguranța și educația copiilor. Astfel, este foarte important să oferim femeilor acces la educație financiară și la sistemul de creditare. Este un demers care face diferența în comunități!", a declarat Zuzana Losakova, Corporate Affairs Director Mars Multisales Central Europe.