Compania Google a fost dată în judecată în Statele Unite de utilizatori care pretind că le-a fost încălcată viața privată în mod ilegal fiindcă au fost urmăriți chiar și când navigau în modul „incognito”, relatează BBC.

Incognito Mode, Google ChromeFoto: Captura ecran

Reclamanții pretind cel puțin 5 miliarde de dolari de la Google și Alphabet, compania care deține Google, într-un proces colectiv.

Mulți utilizatori presupun că istoricul căutărilor nu le este urmărit când folosesc opțiunea de navigare în mod „incognito” a Google Chrome, dar compania susține că nu este cazul.

Google neagă că acest lucru este ilegal și susține că nu ascunde faptul că datele sunt colectate în acest mod.

Procesul colectiv include „milioane” de utilizatori ai motorului de căutare care au navigat în modul „incognito” de la 1 iunie 2016, potrivit firmei de avocatură Boies Schiller Flexner care a intentat procesul într-un tribunal federal din San Jose, California.

Folosirea modului „incognito” în Google Chrome le oferă utilizatorilor opțiunea ca istoricul activității lor pe internet să nu fie salvat în browser sau pe dispozitivul folosit.

Dar website-ul vizitat poate folosi instrumente ca Google Analytics pentru a înregistra activitatea.

Plângerea susține că Google „nu poate continua să colecteze date într-un mod ascuns și neautorizat de la fiecare cetățean american cu un calculator sau telefon”.

Negând cu vehemență acuzațiile, purtătorul de cuvânt al Google Jose Castanada a declarat că „după cum indicăm de fiecare dată când utilizatorii deschid un tab în modul incognito, site-urile web au posibilitatea de a colecta informații despre activitatea din timpul navigării”.

Colectarea informațiilor privind istoricul căutărilor ajută site-urile web să „evalueze randamentul conținutului, produselor, publicității și a mai multor lucruri”, pretinde motorul de căutare.

Deși navigarea în mod privat este disponibilă în Google Chrome de ceva timp, firma de avocatură Boies Schiller Flexner a declarat că a hotărât recent să reprezinte trei reclamanți din Statele Unite.

„Oamenii de peste tot devin tot mai conștienți (și îngrijorați) de interceptarea, colectarea, înregistrarea și exploatarea pentru profit a comunicațiilor lor personale de către companiile tech de care au ajuns să depindă”, au notat avocații în plângere.