Comisia Europeană va deschide două investigații antitrust vizând practicile Apple Store și Apple Pay, anunță The Verge.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prima investigație va verifica dacă Apple a încălcat regulile europene privind concurența ca urmare a unor reclamații din partea Spotify și Rakuten privind comisionul de 30% perceput de companie pentru unele vânzări prin App Store.

„Trebuie să ne asigurăm că regulile Apple nu distorsionează concurența pe piețe unde compania concurează cu alți dezvoltatori de aplicații, ca de exemplu în cazul serviciului de streaming muzical Apple Music sau cu Apple Books”, a afirmat Margrethe Vestager, Comisarul pentru concurență al Uniunii Europene.

Spotify afirmă că Apple folosește App Store pentru a descuraja inovarea și limita alegerile consumatorilor în favoarea propriului serviciu Apple Music. Rakuten a transmis o plângere similară UE anul acesta, susținând că este anticoncurențial ca Apple să perceapă un comision de 30% pentru vânzarea de cărți în format electronic.

A doua investigație va viza Apple Pay după ce compania a limitat accesul la funcția Near Field Communication (NFC) - tehnologia ce permite smartphone-urilor și altor dispozitive să comunice între ele prin atingere sau apropiere - pe iPhone-uri și dispozitivele Apple Watch, o mutare care împiedică băncile și alte servicii financiare să ofere plăți NFC prin propriile aplicații.

Vestager a arătat înspre creșterea numărului de plăți mobile în Europa ca urmare a pandemiei de COVID-19 ca motivație pentru investigarea Apple Pay.

Apple și-a exprimat dezamăgirea cu privire la investigațiile anunțate de Comisie.

„Este dezamăgitor cum Comisia Europeană promovează aceste reclamații nefondate venite din partea unei mâini de companii care pur și simplu vor o masă gratuită și nu doresc să respecte aceleași reguli ca toată lumea”, a declarat un purtător de cuvânt al Apple pentru The Verge.