Franța anunță aplicarea unei taxe digitale în acest an, indiferent dacă Statele Unite se întorc la negocieri sau nu
Statele Unite au anunțat miercuri că se retrag de la negocierile cu țările europene asupra taxării serviciilor digitale afirmând că discuțiile nu au înregistrat niciun fel de progres.
Franța, una dintre țările europene care au introdus noi taxe pentru a colecta venituri de la companiile digitale, a fost de acord să suspende perceperea acestora cât timp au loc negocieri la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică în vederea adoptării unei abordări la nivel global.
Ministrul Finanțelor Bruno Le Maire a declarat că Franța, Marea Britanie, Italia și Spania au semnat împreună un răspuns la scrisoarea secretarului Trezoreriei american, Steve Mnuchin, în care acesta anunța retragerea de la negocieri.
„Această scrisoare este o provocare. Este o provocare la adresa tuturor partenerilor de la OECD care erau la centimetri distanță de încheierea unui acord pentru taxarea giganților digitali”, a afirmat ministrul francez despre scrisoarea omologului american.
Țările europene susțin că aceste companii plătesc prea puțin în taxe în țările în care își desfășoară activitatea fără prea multă infrastructură fizică fiindcă își pot transfera profiturile în jurul lumii.
Statele Unite s-au opus oricăror noi taxe unilaterale companiilor din Silicon Valley în absența unui acord la nivelul OECD.
Le Maire a anunțat că indiferent dacă SUA se vor întoarce la masa negocierilor pentru a ajunge la o înțelegere la OECD sau nu, Franța va aplica taxa asupra serviciilor digitale în acest an.
La începutul lunii, Washingtonul a anunțat deschiderea unei investigații cu privire la taxele impuse serviciilor digitale în mai multe țări din lume, inclusiv Uniunea Europeană, Indonezia și Turcia, India și Regatul Unit.
REFERINȚĂ:

Guvernul ia în calcul „un statut special” pentru restaurante: Dacă își vor vaccina tot personalul să nu mai fie legați de rata de incidență
Din primăvară până-n toamnă, pandemia a dus la creșterea de 4 ori a românilor descurajați în a-și găsi un job
Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro
VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
pana cand?
Cum se face ca doar companiile americane sunt in vizor, Alibaba, TikTok, serviciile de cloud Tencent de ce nu sunt pe lista?
La fel de bine ar putea supra-impozita si COSCO pentru ca foloseste porturile europene si este pe cale sa devina monopol dar Macron si Merkel au beneficii de la Xi si nu ar lovi mana care ii hraneste. La nivelul asta au ajuns europenii, sa se alieze cu comunistii pentru beneficii materiale de moment, in schimbul independentei economice si a suveranitatii membrilor UE. In acelasi timp suprataxeaza companiile care au inovat cel mai mult in ultimele decenii, in mod deliberat le pun piedici celor care au cele mai mari sanse sa aduca progres tehnologic.