Acţionarii Lufthansa au aprobat planul de salvare de 9 miliarde euro, prezentat de guvernul german pentru salvarea gigantul aerian după ce a fost adus aproape de prăbușire de pandemia de Covid-19, relatează Reuters.

Avioane LufthansaFoto: Frankfurt Airport

UPDATE Planul, susținut de 98% dintre acționari, prevede că statul german va avea 20% din acțiuni și două locuri în conducerea companiei.

„Voi vota propunerea”, a declarat miercuri miliardarul Heinz Hermann Thiele care deține 15,5% din acțiunile Lufthansa, potrivit Frankfurter Allgemeine.

Sprijinul acestuia reprezintă o gură de oxigen de ultim moment pentru compania aeriană după temerile că Thiele ar putea bloca adoptarea planului de salvare în Adunarea Generală a Acționarilor care va avea loc în cursul zilei de joi după-masă.

Thiele beneficia de facto de un vot de veto întrucât doar 38% din acționarii Lufthansa se înregistraseră să voteze în AGA, regulile companiei stipulând că în cazul unei prezențe de sub 50% este necesară o majoritate calificată de două treimi pentru a aproba o astfel de măsură, lucru ce ar fi fost imposibil cu opoziție din partea miliardarului german.

Compania aeriană, sever afectată de prăbușirea zborurilor aeriene din cauza pandemiei de COVID-19, a avertizat anterior că ar putea fi nevoită să apeleze la protecție în fața creditorilor dacă planul de salvare din partea guvernului german nu va obține suficient sprijin din partea acționarilor.

Thiele a refuzat inițial să anunțe dacă va vota împotriva pachetului de salvare, declarându-se nemulțumit de planul care ar urma să acorde statului german o participație de 20% în companie și două poziții în consiliul de administrație.

Acesta a afirmat că discuțiile avute cu executivul german luni nu i-au înlăturat îndoielile, afirmând că „avem în continuare divergențe cu reprezentanții guvernului”, precizând însă că nu ar fi putut exprima un vot care să ducă la insolvența Lufthansa.