Primul zbor de certificare al modelului Boeing 737 MAX este în curs de desfășurare, a declarat luni Administraţia Federală pentru Aviaţie din SUA (FAA), un pas crucial pentru viitorul companiei, potrivit Reuters și AFP.

Avioane Boeing 737 MAXFoto: boeing.com

"FAA și Boeing efectuează o serie de zboruri de certificare în această săptămână pentru a evalua modificările aduse sistemelor de control automatizate 737 MAX", a declarat FAA într-un comunicat.

În ianuarie, Compania Boeing nu a primit nicio comandă nouă de avioane, fiind pentru prima oară când se întâmplă așa ceva în ianuarie din 1962 și până acum, în condițiile în care avionul care era odată cel mai vândut model, 737 MAX, rămâne consemnat la sol după două accidente grave, transmite Reuters.

Începând din luna martie 2019, avioanele Boeing 737 MAX, cel mai bine vândut model al constructorului american, au interdicţie de zbor la nivel mondial după două catastrofe aeriene care au avut loc în decurs de cinci luni şi în care a fost suspectată o funcţionare defectuoasă a sistemului automat de stabilizare în zbor (MCAS) menit să împiedice intrarea avionului în picaj.

Grupul aeronautic american spera că avionul său va reintra în serviciu până la finalul lui 2019, după modificările efectuate la sistemele software şi în programele de pregătire a piloţilor, dar la începutul lunii decembrie 2019 Administraţia Federală pentru Aviaţie (FAA) a anunţat că nu va aproba reluarea zborurilor avioanelor 737 MAX înainte de 2020.

Criza provocată de modelul 737 MAX a obligat Boeing să oprească producţia celui mai bine vândut avion al său şi să schimbe directorul general la finele lunii decembrie.