Societăţile cu acționariat netransparent nu vor mai putea aplica pentru achiziţii publice

de L.P.     HotNews.ro
Marţi, 30 iunie 2020, 12:50 Economie | Companii


plen Camera Deputaților
Foto: AGERPRES
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede ca operatorii economici care nu comunică datele acționarilor nu vor mai putea participa la procedurile de achiziţie publică. Inițiativa legislativă a fost adoptată cu 275 voturi ''pentru'' şi 3 abţineri și merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Proiectul de lege completează Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice și introduce prevederea ca societăţile comerciale care au decis să aibă un acţionariat netransparent să nu poată participa la procedurile de achiziţie publică, respectiv excluderea din procedura de atribuire a oricărui operator economic organizat ca societate pe acţiuni la purtător.

"În vederea respectării principiilor transparenţei şi tratamentului egal, autoritatea contractantă are dreptul de a solicita, iar operatorul economic are obligaţia de a comunica datele de identificare a deţinătorilor/beneficiarilor reali ai acţiunilor la purtător, în situaţia în care forma de organizare a operatorului economic ofertant/candidat, terţ susţinător sau subcontractant la procedură este de societate pe acţiuni, cu capital social reprezentat prin acţiuni la purtător", prevede proiectul.

Reprezentantul legal al operatorului economic trebuie să depună o declaraţie pe propria răspundere cu privire la deţinătorii/beneficiarii reali ai acţiunilor la purtător, sub sancţiunile prevăzute de art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.

Cazurile în care ofertantul individual/ofertantul asociat/candidatul/subcontractantul propus/terţul susţinător organizat ca societate pe acţiuni cu capital social reprezentat prin acţiuni la purtător nu respectă aceste prevederi reprezintă situaţii potenţial generatoare de conflict de interese, au hotărât deputaţii.

"Autoritatea contractantă este obligată să excludă din procedura de atribuire orice operator economic, organizat ca societate pe acţiuni, al cărui capital social este reprezentat prin acţiuni la purtător şi care nu face dovada identităţii deţinătorilor/beneficiarilor reali ai acţiunilor la purtător", mai prevede proiectul.

Proiectul de lege merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1198 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    Si cum evita "dami-o mie iati-o tie"? (Marţi, 30 iunie 2020, 13:01)

    Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR [utilizator]

    Adica Dragnea junior da actiunile azi unui "prieten" si maine e licitatia apoi poimaine pritenul i le da inapoi.
    Cine a castigat licitatia?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by