​Guvernul discută în ședința de joi un memorandum privind dezvoltarea sistemului de compensare datorii şi creanţe ale persoanelor juridice prin sistemul informatic de compensare 'SIC'. Ministrul economiei Virgil Popescu spune că este vorba de mărirea schemei de compensare, prin introducerea inclusivă a tuturor companiilor publice deţinute de toate autorităţile publice, centrale sau locale şi de către compensarea inclusiv cu bugetul de stat şi cu bugetele locale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Compensarea se realizează prin stingerea datoriilor reciproce, neplătite/neîncasate reflectate în contabilitatea persoanelor juridice participante, până la concurența celei mai mici dintre obligații, pe baza ordinelor de compensare, potrivit HG 773/2019 pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadență ale contribuabililor. Vezi aici sistemul.

Sistemul informatic de compensare 'SIC' este gestionat de Centrul de pregătire pentru personalul din industrie.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a cerut miniştrilor ca toate companiile aflate în administrare să intre în sistemul de compensare.

"Toate companiile trebuie să intre în acest sistem de compensare, pentru că e un sistem de compensare care permite reducerea arieratelor, elimină anumite blocaje care există pe fluxurile financiare. Aici, sigur, Ministerul Finanţelor, ANAF-ul trebuie să fie implicat în toate acestea şi compensările să facă buget de stat, bugete locale, contribuţii pentru bugetul de pensii, bugetul de asigurări de sănătate, astfel încât să reducem arieratele şi blocajele financiare", a precizat premierul.