Boeing 737 MAX s-a apropiat de momentul în care își va relua zborurile comerciale, marți, cu ajutorul Administrației Aviației Statelor Unite (FAA), care a declarat că va accepta în curând o propunere de reautorizare a aeronavei, potrivit AFP.

Avioane Boeing 737 MAXFoto: boeing.com

Aeronava a finalizat o serie de zboruri de certificare la începutul lunii iulie, un pas crucial în revenirea sa în serviciu, deoarece autoritățile aviației civile nu pot aproba versiunea modificată a aeronavei decât după ce au examinat comportamentul ei în aer.

Agenția intenționează acum să publice „în viitorul apropiat” o notificare privind „navigabilitatea”.

"În conformitate cu angajamentul nostru de a rămâne transparenti vom permite publicului ca timp de 45 de zile să comenteze modificările propuse pentru a atenua problemele de siguranță identificate în investigațiile din urma accidentelor Lion Air și Ethiopian Airlines", adaugă FAA.

Modelul 737 MAX a fost interzis de la zbor din 13 martie 2019, după prăbușirea unui model etiopian Airlines care a ucis 157 de persoane. Tragedia a venit la doar câteva luni de la dezastru la bordul unui Lion Air MAX, care a dus la pierderea vieții a 189 de persoane.

FAA, care trebuie să dea sau nu undă verde pentru revenirea la service 737 MAX, asigură „continuarea urmării unui proces robust de certificare”.

În ianuarie, Compania Boeing nu a primit nicio comandă nouă de avioane, fiind pentru prima oară când se întâmplă așa ceva în ianuarie din 1962 și până acum, în condițiile în care avionul care era odată cel mai vândut model, 737 MAX, rămâne consemnat la sol după două accidente grave, transmite Reuters.

Începând din luna martie 2019, avioanele Boeing 737 MAX, cel mai bine vândut model al constructorului american, au interdicţie de zbor la nivel mondial după două catastrofe aeriene care au avut loc în decurs de cinci luni şi în care a fost suspectată o funcţionare defectuoasă a sistemului automat de stabilizare în zbor (MCAS) menit să împiedice intrarea avionului în picaj.

Grupul aeronautic american spera că avionul său va reintra în serviciu până la finalul lui 2019, după modificările efectuate la sistemele software şi în programele de pregătire a piloţilor, dar la începutul lunii decembrie 2019 Administraţia Federală pentru Aviaţie (FAA) a anunţat că nu va aproba reluarea zborurilor avioanelor 737 MAX înainte de 2020.

Criza provocată de modelul 737 MAX a obligat Boeing să oprească producţia celui mai bine vândut avion al său şi să schimbe directorul general la finele lunii decembrie.