Actualizat acum

Articol susținut de Fondul Proprietatea

Pizza e gata, pare bună, dar nu e încă la cuptor! Hidroelectrica și listarea pe bursă

de Florin Bărbuță     HotNews.ro
Joi, 23 iulie 2020, 9:35 Economie | Companii


Hidroelectrica
Foto: AGERPRES
Există o companie, dar să ne imaginăm că este o pizza. O pizza gata să fie băgată la cuptor care promite să fie gustoasă. Însă, din cauza patronului restaurantului, bucătarul o tot duce până la cuptor, apoi o pune înapoi pe masă. Compania este Hidroelectrica, iar coacerea sa este listarea pe bursă. Practic, Hidroelectrica are tot ce-i trebuie acum pentru a fi listată, poate mai puțin acea voință. Se pare că undeva lipsește. Asta deși listarea ar duce la bunăstare pe termen lung pentru mediul economic și populație.

Bucătarul stă de multă vreme cu pizza pe paletă pentru a o pune la copt. Tot pregătește cuptorul, îi verifică temperatura și când se mai uită la pizza, constată că cineva tot „fură” ba puțin cașcaval, ba puțin salam, poate și vreo două măsline.

Între timp, mare parte din această problemă a dispărut, după insolvența companiei ce a durat cinci ani. Dar ce faci când, tot așteptând semnalul șefului, care întârzie, pizza se strică? Taman acum, când e numai bună.

În Parlament a fost adoptată o lege ce a fost trimisă la președintele Iohannis pentru promulgare. Ea prevede ca listările acțiunilor deținute de stat să fie întrerupte pentru o perioadă de doi ani. Pare mai mult că se dorește amânarea listării Hidroelectrica.

E adevărat, acum piața de capital (cuptorul) poate nu mai are același foc, dar deja a recuperat foarte mult din terenul pierdut imediat după izbucnirea pandemiei. De aceea, este înțelept să păstrăm opțiunile deschise. Piața este deja pe o traiectorie de revenire. Prea rapidă, ar spune unii. Imposibil de anticipat perfect, după cum bine știm cu toții. Însă este o certitudine: cei doi ani de blocare a listărilor prevăzuți de lege nu sunt în folosul nimănui.

Dacă evoluția pieței va permite, atunci Hidroelelctrica și economia românească ar putea beneficia de oportunitățile listării. Mai mult, piața de capital va atinge un prag pentru atragerea mai multor investitori. Sau, cum s-ar spune, o pizza bună nu doar va mulțumi clienții din restaurant, dar va atrage și noi clienți pe viitor.

Proiectul de lege trimis spre promulgare e ca și cum cineva bate la ușa restaurantului și îi cere bucătarului să nu bage pizza la cuptor acum, însă nu-i dă niciun argument. Practic, întârzie listarea pentru doi ani, dar fără argumente solide.

Nici din zona guvernamentală pare că nu se dorește prea curând listarea. Ministerul Economiei dorește introducerea activelor CEZ în Hidroelectrica. La prima vedere pare a fi o idee bună achiziționarea unor active dar... poate că nu e chiar așa. Pare că vor să facă compania un fel de mamut dintr-o dată, dar picioarele nu pot susține toată greutatea. Se va mișca foarte greu și va apăsa în jos.

E ca și cum patronul restaurantului ar intra pe ușă și ar spune: STOP! Adică mai ținem pizza pe blat câteva momente ca să pună el un pumn de zahăr deasupra. Se gândește că dacă e și dulce, e mai gustoasă. Bineînțeles că o va distruge.

Clienții, pardon, investitorii vor „taxa” astfel de lucruri. Nu cred că-și permite cineva un eșec al listării.

Mai mult, un proces de introducere a activelor CEZ va întârzia listarea. Și peste toate astea, trebuie să se îndatoreze pentru acest lucru.

Cât de interesantă va mai fi atunci pentru investitori?

Acum bucătarul ce să facă? Stă și el, așteaptă să vadă cu ce idei mai vin cei de sus.

E clar că listarea nu va avea loc anul acesta, dar ar trebui măcar să fie pregătită, astfel încât în „secunda doi”, când condițiile de piață sunt favorabile listarea să poată avea loc cu succes.

Pierde România (restaurantul) dacă după revenirea piețelor lăsăm să treacă iarăși perioade lungi. Atingerea statutului de piață emergentă, conform criteriilor companiei de analiză și rating MSCI care sunt urmărite de majoritatea investiorilor internaționali, va atrage investiții consistente pe piața de capital din România pentru acțiunile companiilor din țara noastră. Mai pe înțelesul tuturor, odată ce piața de capital din România va fi inclusă în categoria piețelor emergente, cu mult mai mulți investitori vor analiza și vor investi în companiile listate pe bursa de la București. Prin urmare, piața de capital românească va crește, se va dezvolta și va deveni un pilon important al economiei, fapt de care va beneficia toată lumea.

Pe termen lung dezvoltarea pieței de capital se traduce în bunăstare: mai mulți bani pentru companiile din piața de capital, apoi pentru partenerii acestora și, în final, pentru angajați. E un proces de durată, nu se întâmplă peste noapte, dar trebuie început.

Cu alte cuvinte, pizza trebuie băgată la cuptor, în felul acesta toată lumea are de câștigat. Bineînțeles, la momentul oportun, când cuptorul ajunge la temperatura optimă. Pentru aceasta trebuie să fim flexibili, să nu creăm alte blocaje și să avem grijă să nu diminuăm valoarea Hidroelectrica între timp. ​


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


4668 vizualizari

 • +2 (6 voturi)    
  Fondul Prorietatea si de la ce s-a vrut sa fie (Joi, 23 iulie 2020, 10:59)

  wizard_mefisto [utilizator]

  la ce a ajuns :
  https://www.fondulproprietatea.ro/files/live/sites/fondul/files/ro/shareholder-structure-reports/2020/30%20iunie%202020.pdf

  Doar uitati-va ce actionari sunt la momentul asta si ca fapt divers cititi istoria acestuia vazuta din punctul lor de vedere :
  https://www.fondulproprietatea.ro/ro/despre-fond/fondul-proprietatea-istoric#2015-content
  Si un mic amanunt :
  "5 decembrie 2005: Prin Hotărârea Guvernului nr. 1481, a fost adoptat Actul Constitutiv al Fondului, în urma căruia, capitalul social al Fondului s-a stabilit la suma de 12,240,540,675 RON (reprezentând numai contribuţia Statului Român, constând în acţiuni deţinute în diferite societăţi). "
 • -2 (10 voturi)    
  Hidroelectrica trebuie (Vineri, 24 iulie 2020, 0:57)

  Rahan5 [utilizator]

  expropriata de Lacurile de Acumulare si Baraje, iar acestea trebuie sa intre in proprietatea Judetelor.
  Numai Judetele au dreptul sa aprecieze daca vand barajele catre straini sau nu. Si nu Guvernul de la Bucuresti.
  De principiu Barajele si Lacurile de Acumulare nu trebuie vandute si trebuie sa ramana in proprietatea Judetelor.
  Un judet care-si vinde Barajele si Lacurile de Acumulare este la fel cu situatia unei persoane care si-ar vinde parintii.
  Hidrocentralele au fost construite pe pamantul judetelor, luat cu japca de catre Stat !.
  Companiile Nationale Comuniste, care au construit barajele, tot din judete au luat banii prin Taxe ale Statului.
  Nu au existat Companii Nationale fara sa fie platite din banii Judetelor !.
  Judetele in Romania acopera 100 % din suprafata teritoriului !.
  Iar Romania n-are colonii de unde sa vina alti bani pentru Constructia Barajelor !
  Toti banii Romaniei provin ...........din Judete !
  Prin Taxe si Impozite !.
  Singura problema este, intradevar, ca sunt judete unde s-au construit mai multe baraje si in altele mai putin.
  Se poate face o Socoteala si Judetele pot achita in rate la Bugetul de Stat o diferenta din costul barajelor din Judet daca suma totala primita de Stat prin constructia barajelor este mai mare decat Media pe tara.
 • +1 (9 voturi)    
  Fondul Proprietatea (Vineri, 24 iulie 2020, 10:19)

  Ibit [utilizator]

  Fondul Proprietatea se manifesta ca un storl de corbi care asteapta starvul .
  Foarte bine ca nu se vinde Hidroelectrica !
 • +1 (7 voturi)    
  Cine a impus si impune listarea Hidroelectrica? (Vineri, 24 iulie 2020, 15:04)

  D-or [utilizator]

  De unde a inceput?
  Stiu ca era unul de pe la BM sau FMI care aparea zilnic pe la TV si ne spunea ce bine am duce-o noi fara Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CFR Marfa si alte citeva companii.

  Credeam ca acele vremuri de trista amintire au trecut.
 • 0 (6 voturi)    
  Pt. Rahan: Orice descentralizare e toxica (Vineri, 24 iulie 2020, 15:12)

  D-or [utilizator]

  Toate spargerile de sisteme au fost anti-economice, facute special pentru a permite bransarea capuselor.

  Sistemele integrate (de sanatate, transporturi, energetice, etc. ) au fost sacrificate pentru a permite aparitia micilor "privati" in locul si pe seama lor, deci pentru a construi capitalismul.

  In momentul de fata, putem declara ca s-a incheiat cu succes construirea capitalismului si nu mai este necesar sa luam masuri aberante si ne-economice pentru a crea asa-zisa iluzorie clasa mijlocie, in fapt, saraci cu pretentii.
 • +1 (7 voturi)    
  hidroelectrica (Vineri, 24 iulie 2020, 16:13)

  atc [utilizator]

  Si-uite-asa, cu glumitze cu pizze incepe propaganda in favoarea vanzarii Hidroelectrica. Poate ca, in locul lor, ar fi fost mai bine sa lucram cu cifre. Statul roman roman tocmai s-a gandit ca ar fi foarte profitabil ( desigur, pentru altii, si nu de pomana!) sa -si vanda unul dintre principalii generatori de profit prin impozite ( 350 mil. Ron/2018). Ca si cum, avand un cuptor de pizza - ca tot veni vorba- care-ti aduce PROFIT, te gandesti ca mai bine l-ai vinde vecinului. Pentru ca, sa nu ne inselam, pentru cumparatori ( si care, desigur, nu vor fi investitori romani) previzibila listare la bursa este minunata:
  - situatie financiara dezastruoasa a Guvernulu /tariii.
  - pret scazut in perioada de pandemie.
  - crestere ulterioara facila a participatiei, ptr. ca ei au bani si pot, ptr. a deveni actionar majoritar.
  Dupa "privatizarea " Petrom si BCR, la presiunea "prietenilor" din UE ar fi cea mai mare marsavie a ultmilor 30 de ani. Oare Hidroelectrica, principalul furnizor de energie electrica al Romaniei, n-o mai fi obiectiv de siguranta nationala? Si nu e tot, se pregateste de listare CEC Bank, ultima banca importanta cu capital integral autohton.
 • -1 (3 voturi)    
  mi-a placut (Vineri, 24 iulie 2020, 18:49)

  ..13 [utilizator]

  Si cred ca trebuie urmarita temperatura din cuptor ca sa fie totusi introdusa pizza cat mai repede posibil.

  Se mai spune ca un nou nascut cu mai multe moase ramane fara buricul taiat - cam asa si cu listarea Hidroelectrica

  Mereu o sa fie unii care o sa zica NU ACUM si altii care sa sustina ACUM, dar odata si odata buricul trebuie taiat ca altfel...

  Este sau era o bijuterie...
 • 0 (2 voturi)    
  hidroelectrica (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 12:05)

  atc [utilizator]

  ...dar mai suntem si unii care spun: NICIODATA
 • 0 (0 voturi)    
  Am cautat adersele scrise de wizard_mefisto (Duminică, 26 iulie 2020, 20:55)

  ty [utilizator]

  Am gasit o nota draguta: Angajaţii Franklin Templeton, membri ai Consiliilor de Administraţie ale companiilor din portofoliu nu primesc niciun fel de remuneraţie din partea acestor companii.
  Membri Consiliului de Administraţie de la Hidroelectrica din partea statului roman sunt remunerati si de Hidroelectrica?
 • -1 (1 vot)    
  Din lipsa de informare corecta (Luni, 27 iulie 2020, 2:17)

  Bradisor [utilizator]

  sau cu rea credinta se vorbeste de vanzare HE.In fapt se doreste listarea unui pachet minoritar de actuini,fapt ce nu poate avea decat un efect favoral atat asupra modului de administrare a societatii cat si aspra pietii de capital si a economiei nationale
  Cei care vorbesc de vanzare sunt, in multe cazuri, exponentii celor care au capusat ani de zile societatea si care stiu ca dupa listare se inchide ac robinet
  PS In anii precednti s-au mai facut asemenea listari la Trangaz; Rongaz ;, Traselectrica etc si statul n-apierdut cotrolul si nici n-a impartit la judete stalpii de inalta tensiune sau magistrallele de gaz.
 • 0 (0 voturi)    
  @Bradisor (Luni, 27 iulie 2020, 9:26)

  young_e [utilizator]

  Da, asa este. Listarea este OK problema este cu inadecvarea FP in a-si impune strategia (care este legitima, afirmata in mod onest) de maximizare pe termen scurt a pretului activelor din portofoliu (special nu am spus a "valorii" companiilor din portofoliu). Pentru ca se opune in mod ostentativ dezvolltarii (prin investitii) companiilor in care este actionar FP a devenit extrem de antipatica in mediul cu educatie financiara - nu stiu cu ce firma de PR lucreaza insa mi se pare extrem de neinspirata. Probabil sunt oameni tineri, corporatisti, frumosi si liberi insa fara prea mare sofisticare. Si ei se adreseaza celor ca ei ceea ce este ok "in conditii de pace" - ceea ce nu este cazul acum. Ei trebuie sa castige publicul cu educatie financiara care poate sa creeze un mediu favorabil propagarii intereselor FP - si nu publicul usurel care poate gusta fandoselile astea cu pizza. Puteti sa va suparati ca mi se pare ridicol aryicolul, insa asta nu schimba cu nimic lucrurile.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by