​În România, cam o treime din măștile de protecție este asigurată de producătorii români, crede Virgil Popescu, ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri. El a declarat într-un interviu pentru HotNews.ro că în prezent sunt 24 de producători. La biocide situația este și mai bună. Potrivit ministrului, pe această piață au intrat producători foarte mari, iar necesarul intern este asiguarat 100%. Ministrul admite că utilajele pentru producerea măștilor importate din China, precum cele de la Romarm, nu funcționau la parametri normali.

Virgil PopescuFoto: Hotnews

Ministrul spune că de vreo lună, compania Romarm reușește să producă măști, după o sincopă cauzată de calitatea scăzută a utilajelor importate din China. "Instalațiile la Romarm funcționează de o lună de zile, noi am trimis și corpul de control. O să fie niște măsuri luate la Dragomirești, pentru că lucurile, ca de obicei, sunt la mijloc", a spus Virgil Popescu.

Acesta a precizat că a luat că niciun utilaj dintre cele importate din China nu a funcționat la parametri normali. "Practic, la parametrii din carte nu funcționau. Ele merg mai încet, produc mai puține, trebuie să fim mai atenți la mentenanță. Până la urmă toate s-au pus la punct, toate cele 3 lunii de la Romarm", a mai spus Virgil Popescu.

Întrebat de ce nu sunt importate utilaje din altă parte, acesta a spus că pentru o comandă din China trebuie așteptat și câte șase luni. "Ieși din pandemie", a spus ministrul. "Chinezii s-au mișcat repede, au trimis repede instalații, sunt de mai slabă calitate, dar care în momentul de față produc", a mai afirmat ministrul.

Acesta a precizat că piața a început să se miște, că din producția internă este asigurată o treime din necesarul de măști, iar prețurile sunt mici. "Până la urmă, fără să impunem un preț maximal, piața s-a reglat", a mai afirmat ministrul.

"E clar că piața a început să funcționeze (...) Nu mai avem aceste probleme, pe care cu adevărat le aveam la începutul pandemiei. Piața s-a reglat, am început să producem, iar producătorii români sunt foarte flexibili", a mai afirmat ministrul.

Vezi aici întreg interviul: VIDEO Virgil Popescu, ministrul Economiei, la interviurile HotNews.ro / Despre reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă: Suntem în discuții un consorțiu cu parteneri euro-atlantici / Despre BRUA: Cred că Ungaria își va construi partea de proiect

Vezi și