Gigantul francez de petrol și gaze Total a anunțat, miercuri, reduceri de active de 8,1 miliarde de dolari, inclusiv 7 miliarde de dolari aferente exploatărilor de șist din Canada, din cauza prețurilor scăzute și a noilor sale obiective climatice, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acțiunlor altor giganți ai industriei, cum ar fi BP, Shell și ExxonMobil, au scăzut masiv în ultimele săptămâni.

Revizuirea valorii contabile a activelor companiei Total urmărește mai întâi scăderea prețurilor din cauza pandemiei Covid-19 (pentru 2,6 miliarde de euro).

"Având în vedere tendința descendentă a prețului unui baril în 2020, Total a decis să revizuiască perspectivele de preț în următorii ani", explică grupul într-un comunicat de presă în ajunul publicării rezultatelor trimestriale.

Compana păstrează astfel ipoteza unui baril de țiței Brent la o valoare de 35 de dolari în acest an, ajungând apoi la 60 de dolari în 2023. În rest, Total își imaginează un preț pe termen lung de 50 de dolari.

Efectul acestor noi presupuneri se referă în primul rând la exploatările de șist canadiene (1,5 miliarde de euro) și, într-o măsură mai mică, la activele gazului natural lichefiat (GNL) din Australia (pentru 800 de milioane).

Canada este prima ţară din afara Statelor Unite care se dezvoltă pe scară largă în industria resuselor de şisturi, care reprezintă deja 8% din producţia totală de petrol canadian.

"În plus, în conformitate cu noua sa ambiție climatică exprimată la 5 mai 2020, care vizează neutralitatea carbonului, Total și-a revizuit activele petroliere care pot fi calificate ca active imobilizate +", o expresie care desemnează active "blocate" care și-au pierdut valoarea.