Grupul naval Damen va tăia 1.050 de locuri de muncă la nivel mondial, 870 din disponibilizări urmând să aibă loc în România iar restul în Olanda, relatează Dutch News.

Santierul naval Damen GalatiFoto: Damen.com

Șantierele navale ale companiei au înregistrat o pierdere uriașă anul trecut, constructorul confruntându-se cu probleme la mai multe proiecte care s-au dovedit mult mai mari decât se credea inițial.

Damen a raportat o pierdere de 287 de milioane de euro, cea mai mare din istoria de 93 de ani a companiei, pandemia de COVID-19 având la rândul ei repercursiuni asupra activității constructorului, potrivit ocean-energyresources.com.

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că speră să reducă la minim pierderile de locuri de muncă în Olanda prin transferarea angajaților către alte divizii din interiorul grupului naval.

UPDATE

„Modificările organizaţionale vizează, ȋn cea mai mare parte, divizia de Nave Medii. Ȋn România, se va proceda la disponibilizarea unui număr de 870 de angajaţi, ȋn vreme ce ȋn Olanda, cifra disponibilizărilor este de 173. Se estimează că numărul acestora va putea fi limitat prin intermediul proiectelor de mobilitate internă din cadrul filialelor noastre din grup. S-a solicitat avizul consiliilor de lucru relevante, concomitent cu consultarea sindicatelor din România și din Olanda”, a precizat Damen România, într-un comunicat de presă.

Compania nu exclude „posibilitatea ca şi alte schimbări organizaţionale să se dovedească a fi necesare”. „Toate sunt măsuri dificile, cu impact atât asupra afacerii noastre de familie, cât şi asupra angajaţilor noştri. Cu toate acestea, schimbările sunt necesare pentru a putea menţine un climat sănătos în companie şi a beneficia de bunele perspective ale proiectelor potenţiale pe termen lung din diverse sectoare ale pieţei construcţiilor şi reparaţiilor de nave”, își justifică decizia compania.

Damen Shipyards Group operează 36 de şantiere navale şi de reparaţii, având 12 000 de angajaţi în întreaga lume. Damen a livrat până acum mai mult de 6.500 de nave în peste 100 de ţări, furnizând anual aproximativ 175 de nave către clienţi din întreaga lume.

Cu o suprafaţă de 55 de hectare și având aproximativ 2.200 de angajaţi, Şantierul Naval Damen Galaţi se numără printre cele mai mari unităţi de producţie din cadrul Grupului olandez Damen.

Şantierul Naval Damen Mangalia este situat pe coasta Mării Negre și funcţionează ca un joint venture intre Ministerul Economiei, reprezentat prin Santierul Naval 2 Mai S.A. Mangalia si Damen Holding B.V. Acesta din urma a preluat și deţine management-ul operaţional al șantierului începând cu data de 20 iulie 2018.