Un acord asupra situației TikTok ar putea interveni „rapid”, a estimat vineri Donald Trump, în timp ce administrația sa a anunțat interzicerea, de duminică, de noi descărcări ale foarte popularei aplicații chinezești din Statele Unite, potrivit AFP.

TikTokFoto: Lehuishi | Dreamstime.com

Președintele republican, pe de altă parte, a semănat îndoieli cu privire la acordul cu compania-mamă chineză, ByteDance, care este în curs de negociere, sugerând că, în afară de Oracle, Microsoft ar putea rămâne „implicată” într-un potențial parteneriat.

„Vom vedea dacă vor continua să fie implicați sau nu”, „este o companie excelentă”, a comentat el, în timp ce oferta Microsoft a fost respinsă în weekendul trecut de China.

Descărcarea aplicației video TikTok și a mesageriei WeChat va fi interzisă în Statele Unite începând de duminică, a anunțat vineri Departamentul de Comerț al SUA, potrivit ABC News.

Administrația Trump a afirmat că acțiunea este necesară pentru „a apăra interesele de securitate națională ale Statelor Unite”. În luna august președintele Donald Trump a semnat un ordin executiv care stipula că aplicația va fi interzisă dacă aceasta nu va fi vândută, afirmând că Partidul Comunist Chinez folosește datele colectate prin intermediul lor pentru „a amenința securitatea națională, politica externă și economia Statelor Unite”.

„Măsura de azi arată încă odată că președintele Trump va face tot ce îi stă în putere pentru a ne garanta securitatea națională și proteja americanii de amenințările Partidului Comunist Chinez”, a afirmat într-un comunicat secretarul american al comerțului, Wilbur Ross, adăugând că „la cererea președintelui am luat măsuri semnificative pentru a combate colectarea malițioasă a datelor personale ale cetățenilor americani în același timp cu promovarea valorilor noastre naționale, normelor bazate pe reguli democratice și impunerea agresivă a legilor și reglementărilor SUA”.

Interdicția va intra în vigoare de duminică, 20 septembrie, și va interzice descărcarea TikTok și WeChat din magazinele de aplicații.