Donald Trump a semănat luni îndoieli cu privire la acordul încheiat pentru celebra aplicație TikTok, insistând că nu va valida o tranzacție care ar lăsa compania-mamă chineză ByteDance acționar majoritar în noua companie, potrivit AFP.

TikTokFoto: Lehuishi | Dreamstime.com

Dacă Oracle și Walmart „nu preiau controlul deplin (al noului grup), atunci nu vom aproba acordul”, a declarat președintele SUA pentru Fox News, în timp ce confuzia domnește despre cine deține pachetul majoritar.

Global Times, un cotidian de stat chinez, a reacționat imediat într-un editorial intitulat „Spune NU la furtul TikTok”. Această rețea socială pentru partajarea unor videoclipuri foarte scurte însoțite de muzică este foarte populară în rândul tinerilor.

"Pentru noi, este dificil să credem că Beijingul va aproba un astfel de acord", a adăugat ziarul, subliniind că "China nu va accepta acest tip de acord brutal din partea Statelor Unite".

"Washingtonul este mult prea încrezător și subestimează hotărârea Chinei de a-și apăra drepturile și demnitatea de bază", a continuat editorialul.

TikTok, acuzat de Washington că spionează în numele Beijingului, este amenințat cu o interdicție în Statele Unite încă din vară, unde are totuși 100 de milioane de utilizatori.

În numele securității naționale, trump le cere să treacă sub steagul american, altfel nu va mai fi posibil să o descărcați în Statele Unite din 27 septembrie.

Aplicația a confirmat sâmbătă un plan care va crea o nouă companie care implică Oracle ca partener tehnologic în Statele Unite și Walmart ca partener de afaceri.

Dar proiectul nu a fost încă finalizat de către companii și, mai presus de toate, aprobat de Comitetul Național de Securitate, care examinează investițiile străine (Cfius) și depinde de Trezorerie.

Preşedintele american Donald Trump le-a declarat sâmbătă reporterilor că a „binecuvântat” acordul dintre TikTok şi firmele americane Oracle şi Walmart, care va permite aplicaţiei chineze de video-sharing să funcţioneze în Statele Unite, relatează BBC, citat de news.ro.

Trump a emis un ordin executiv prin care interzicea aplicaţia în SUA, din motive de siguranţă naţională. Oficialii americani se tem că datele colectate de compania care deţine TikTok, ByteDance, sunt oferite Guvernului chinez. ByteDance a negat aceste acuzaţii.