Președintele Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, a declarat joi că nu va sprijini un plan specific de ajutor pentru industria aeriană americană dacă Casa Albă și republicanii din Congres nu reușesc să ajungă la un acord mai larg cu privire la planul de stimulare economică, potrivit AFP.

Nancy PelosiFoto: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia

"Vreau să fiu foarte clară: eram destul de aproape să avem o lege autonomă pentru companiile aeriene, ca parte a unei legi mai ample. Dar nu se poate o lege autonomă fără o lege mai largă”, a declarat liderul democraților care controlează majoritatea în Cameră, după ce Donald Trump s-a răzgandit asupra acestui subiect și a ordonat stoparea negocierilor cu democrații.

"Am spus acest lucru la Casa Albă. Suntem în negocieri. Vrem să continuăm dialogul. Am avansat" cu privire la un posibil plan de ajutor "așa că am dori să vedem ce spun ei în schimb", a adăugat Nancy Pelosi la o conferință de presă.

Cu mai puțin de patru săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie și cu partidele republican și democrat divizate profund, perspectiva unui acord care să permită economiei SUA să se refacă după ravagiile pandemiei Covid-19 pare mai mult decât incert.

După săptămâni de discuții între Casa Albă și Nancy Pelosi, Donald Trump, lăsat în urmă în sondaje de rivalul său Joe Biden, a încheiat brusc negocierile marți cu privire la un plan de susținere a economiei.

Dar joi dimineață, el a spus că acum vede „șanse mari” de a ajunge la un acord cu democrații.

Un acord este esențial pentru ca un plan de ajutor să fie aprobat în Congres, deoarece republicanii controlează Senatul.

„Sănătatea este în joc”, a adăugat Nancy Pelosi. "Deci, să adoptăm o abordare serioasă a zdrobirii virusului, și nu o abordare slabă, slabă", a spus ea cu referință la planul mai modest propus de republicani.

Șeful de cabinet al lui Donald Trump, Mark Meadows, a asigurat miercuri că guvernul federal este pregătit să injecteze 1,6 trilioane de dolari în economie.

Pelosi dorește un plan de sprijin economic mai larg, care să includă ajutor pentru gospodării, întreprinderi, comunități locale și diverse servicii publice. Suma este estimată la cel puțin 2.200 miliarde de dolari.