Premierul Ludovic Orban a cerut miercuri, la începutul ședinței de Guvern, controale și amenzi asupra operatorilor de transport persoane care nu respectă măsurile de protecție împotriva Covid-19. Orban consideră că o atenție specială trebuie acordată transportului elevilor. Premierul consideră că trebuie date amenzi drastice acolo unde se constată că sunt încălcate "cu neruşinare nişte norme elementare care trebuie puse în practică". Potrivit premierului sunt cazuri în care elevii sunt îngrămădiți în mijloacele de transport.

Microbuz scolarFoto: Agerpres (editat)

"Aici, domnule ministru Vela, fără milă şi controale la maxim. Ştim, în general, cunoaştem firmele care asigură transportul. Nu e acceptabil să îngrămădeşti elevi, copii, să-i îngrămădeşti în nişte mijloace de transport în care să fie adulţi care nu respectă regulile şi şoferul să nu zică nimic, şoferul să permită nerespectarea regulilor. Sigur că pe intrajudeţean licenţa o are de la Consiliul Judeţean, dar pe tot ce ţine de Ministerul Transporturilor trebuie să luaţi legătura cu preşedinţii de Consilii Judeţene, după ce or să-şi intre în mandat, să retragă licenţe acolo unde sunt încălcate condiţiile care sunt stabilite atât prin licenţă, cât mai ales prin normele de protejare a sănătăţii publice", a spus premierul.

Acesta consideră că sunt probleme cu transportul intrajudeţean şi interjudeţean, mai ales în situaţiile în care angajaţii sunt duşi pe platformele industriale, deoarece firmele de transport vor să-și maximizeze profiturile. În ceea ce privește transportul urban, gradul de conformare este mai mare, a spus Orban. Acesta consideră că la metrou trebuie urmărit permanent, dar, în general, gradul de conformare a oamenilor este relativ ridicat.