Ideea este de relocare pentru câteva săptămâni sau poate chiar luni la distanță de birou sau de casă. În perioada workation, angajatul nu ar trebui să lucreze mai mult de 4 ore pe zi, alegându-și singur programul pentru a beneficia mai mult de vacanță.
Autoritățile locale din Japonia au intrat într-o alianță pentru a promova workation. Unele zone din 2017 au început primii pași în vederea promovării unui astfel de concept.
În luna mai, unele autorități locale au început să investească în infrastructura pentru internet din zonele care ar putea deveni atracții pentru turiștii de acest tip. Ca parte a planului, autoritățile au convertit structuri abandonate, precum clădiri ale unor foste școli și kominka (case vechi) în spații de lucru și birouri cu scopul de a atrage angajații din marile zone urbane.
„Workation va fi o opțiune proactivă pentru reforma stilului de muncă”, spunea Yoshinobu Nisaka, reprezentantul regiunii Wakayama din Japonia, precizând că speră la un nou model de business care include „ceva mai mult decât excursiile turistice, dar mai puțin decât migrația permanentă”.
Recent, termenul workation a devenit mai cunoscut în Japonia după ce secretarul șefului de cabinet, Yoshihide Suga, l-a menționat într-o ședință cu privire la strategia de turism ca un mod de a revigora sectorul lovit de virus.
Un angajat japonez care a profitat de workation
Yoshimasa Higashihara, un asistent manager de 37 de ani, a profitat deja de workation în vara asta, întâlnindu-se cu un prieten din Osaka. În septembrie spunea că plănuiește încă o călătorie.
„Îmi doresc mult să vizitez Blue Pond în Hokkaido pentru că am văzut poze, dar niciodată nu au reușit să ajung acolo singur”, a spus el.
El practica des călătorii workation înainte de pandemie, mergând la New York, Hawaii și Singapore și consideră că așa echilibrează cel mai bine vacanța cu munca.
„Călătoresc singur și mă întâlnesc cu prieteni pentru a vedea noi locuri”, a spus el. „Când călătoresc, îmi place să stau o săptămână întreagă, dar este dificil să-mi iau atât de mult timp liber din cauza muncii, așa că folosesc zilele de workation pentru a putea sta mai mult”, a precizat el.
De obicei, Higashihara spune că el lucrează între două și patru ore în fiecare zi și își ia restul zilei liber pentru a cunoaște noi culturi și oameni interesanți.
Guvernul japonez încurajează workation
Guvernul japonez încuraja populația și companiile, în vară, să se folosească de programul „Go To Travel”. Practic companiile să permită angajaților să ajute industria turismului prin workation. Așa ar ajuta și economia.
O țintă a schemei este reprezentată de stațiunile tradiționale, care adoptă greu noile tehnologii, iar Guvernul a anunțat sprijin financiar pentru hotelurile din acele orașe pentru a instala internet de mare viteză. Ideea este ca tot mai multe companii să folosească birourile satelit pe parcursul anului.
Autoritățile anunțau că 4,2 milioane de persoane s-au folosit de programul „Go To”, respectiv de discount-uri la călătoriile cu trenul, zboruri interne, hoteluri, intrări la diferite atracții turistice, mese la restaurant, în trei săptămâni din august, adică vârful sezonului vacanței de vară.
Elementul cheie al schemei este ca angajații să plece în vacanță dar să acorde câteva ore muncii pentru companie.
Unele companii oferă programe care dau angajaților 5-6 zile de workation.
Ideea a început să se dezvolte și în India
Companiile de turism din India au început să exploreze ideea asta recent. Reprezentanți ai unor firme din domeniu, care oferă astfel de vacanțe, declarau pentru India Today că workation pare să fie un model permanent de călătorie, în viitor.
„Proprietățile au fost pregătite pentru persoanele care stau perioade mai lungi de timp, cu facilități precum camere și spații de lucru dedicate, conexiune la internet de mare viteză, surse de alimentare”, declara Dharamveer Singh Chouhan, cofondator al unei firme din domeniu.
Acum, în pandemie, acest nou trend reprezintă o oportunitate pentru business.
Pranav Dangi, CEO al altei companii spunea că ținta e ca o persoană să lucreze timp de 5 zile și să se bucure două zile de zona în care s-au cazat.
„Avem plimbări prin junglă, pe râu, drumeții scurte, foc de tabără, nopți de film și jocuri pentru clienți”, spune el, precizând că se așteaptă că workation să devină un trend.
Govind Gaur, fondator al unei companii, tot din India, consideră că asta va oferi echilibru între muncă și viața privată.
„Ideea este de a oferi oamenilor șansa de a lucra la distanță călătorind din loc în loc. Pot sta la un hostel, hotel, casă sau chiar vilă și pot lucra în timpul vacanței”, spune el.
Dar sa si traiasca decent (adica munca aia "putina" sa fie bine platita!)!
Bineinteles, insa, ideea a fost deturnata, schilodita sa md.! >:
Si eu am terminat tot UPB si sunt de acord ca suna bine ce spui tu, automatizare totala, basic income, focusare pe alte lucruri, dar din pacate, la fel ca toate cele progresiste, cum le spui tu, sunt doar niste utopii ce suna bine in teorie, dar care odata implementate au rezultate imprevizibile, chiar opuse asteptarilor.
Pai firma iese mai ieftin daca ma pune sa lucrez 8 ore de unde vreau eu sama duc pe salariul meu si sa ma lase in pace in concediul pe care poate nu mi-l iau.
"Revenind la noi, Guvernul român ar trebui să sprijine sectorul turistic (...)".
De ce trebuie sa se implice Guvernul? Antreprenorii romani aia multi si destepti nu poit sa rezolve problema asta? Sau extindem termenul de "asistati" si la turisti/hotelieri?
PS: cand eram mic aveam o carte "Mos Barbutza in Africa"...
daca stai mai mult de 6 luni pe plaja, trebuie sa platesti taxele acolo. daca nu se declara veniturile in tara de rezidenta, este cam ilegal... te poti trezi cu bastinasii de pe plaja ca te iau la puricat, cum a patit shakira mai recent...
"With disdain I will throw my gauntlet full in the face of the world,
And see the collapse of this pygmy giant whose fall will not stifle my ardor.
Then will I wander godlike and victorious through the ruins of the world
And, giving my words an active force, I will feel equal to the Creator. "
Asta e adevartul Marx si ce isi dorea pentru lume.
Ore ăla care da cu sapa pe camp,
Ore ăla care coce pita in cuptor,
Ore ăla care secționează porcu in măcelărie,
Ore ăla care îmbuteliază apa,
Ore ăla care vide lucrurile de mai sus
Ore ăla care conduce autobusul pt aia care nu au mașină,
Ore ăla care îi învață pe copii celor de mai sus,
Ore ăla care vindeca pe cei bolnavi de mai sus,
Ore ăla care asamblează autobuzul
Oare ăla care asamblează aragazul pe care se face mâncarea
Ore ăla care plantează cafeaua (combustibili omenirii)
Oare zidarul care construiește casele celor de mai sus
Oare cei care fac munci cu adevărat cum ar putea lucra de pe plaja din Caraibe de pe laptop?
Vă dați seama că cei cu laptopul din Dubai sunt sub 1 la sută din omenire?
Va rog dezvoltați acest subiect înainte de a va gândi cum sub unu la sută lucrează pt bunăstarea altor sub unu la sută.
Și eu am un serviciu care îmi permite sa lucrez de pe lună daca am vifi.
https://ourworldindata.org/employment-in-agriculture
E clar ca sunt platite prost si sunt abuzuri cand numarul de locuri de munca scade rapid si oamenii au nevoie de reconversie profesionala.
E greu de crezut dar scoala online (imbunatatite cu tehnologia: dispozitive de realitate augumentata) ar putea aruce beneficii enorme. Costuri reduse cu personalul de invatamant si transport.
Daca compari distributia locurilor de munca de acum cu acum 10-30 ani, o sa observi ca sunt tot mai multe joburi ce se pot face remote si de servicii.
Suntem inca la urmatorul nivel de tranzitie in automatizare. Sunt controverse multe legate de potentialul adus de 5G, de masini self-driving, la supermarketuri avem case de marcat self service.
Asta nu inseamna ca o sa dispara toate locurile de munca, se creeaza alte oportunitati.
Nu doar dubai e locatie turistica.
Agricultura si fabricile se automatizeaza tot mai mult si poate e momentul sa beneficiem de conditii mai bune (pe langa produse ieftine). O sa mai fie nevoie de oameni care sa dea cu sapa pe camp, dar tot mai putini.
Daca pleaca din oras cei care pot lucra remote o sa ramana mai multe locuinte pentru ceilalti.
La noi turism e si la felix, si la munte.
Japonia e destul de dezvoltata incat sa permita un program de lucru mai scurt, dar e si o abordare sa atraga turisti straini.
Cei care lucreaza in turismul romanesc nu reusesc nici acum sa asigure conditii civilizate dar stau cu mana intinsa si cer ajutoare.