Autoritatea de reglementare a sectorului telecom din Suedia a interzis marți folosirea echipamentelor companiilor chineze Huawei și ZTE în dezvoltarea rețelei 5G a țării înaintea unei licitații programate luna viitoare, transmit Reuters și CNBC.

internet 5gFoto: Hotnews

Autoritatea Suedeză pentru Poștă și Telecom (PTS) a anunțat că stabilirea criteriilor pentru licitație a fost făcută după consultarea evaluărilor formulate de forțele armate ale Suediei și de serviciile de informații ale țării.

Guvernele europene au început să revizuiască rolul companiilor chineze în construirea rețelelor de telecomunicații naționale în urma presiunilor venite din partea Statelor Unite care acuză giganții telecom din China că ar furniza informații sensibile guvernului de la Beijing.

Serviciul de informații al Suediei a catalogat China ca fiind „una din cele mai mari amenințări la adresa Suediei”.

Guvernul britanic a ordonat în luna iulie eliminarea completă a echipamentelor Huawei din rețeaua 5G a Regatului Unit până în 2027, devenind unul din primele executive europene care au luat o măsură atât de categorică.

Huawei și ZTE nu au oferit imediat comentarii privind decizia Suediei.

Compania suedeză Ericsson este unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente telecom de pe piața europeană, aceasta urmând să fie cel mai probabil unul dintre principalii beneficiari ai deciziei, alături de compania finlandeză Nokia.

PTS a anunțat de asemenea că firmele care vor participa la licitație trebuie să elimine toate echipamentele Huawei și ZTE din funcțiile centrale existente până la 1 ianuarie 2025.

Autoritatea de reglementare suedeză definește drept „funcții centrale” echipamentele folosite pentru construirea rețelei de acces radio, rețeaua de transmisii, rețeaua centrală și cea de întreținere.

Citește și: