Cum se cheltuie nejustificat pe curățenie și service auto. Pentru un Duster s-au cheltuit și 1.800 lei lunar
Contractul din 2019 pentru prestarea serviciilor de curățenie, salubrizare și colectare selectivă pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București. Oferta declarată câștigătoare la finalizarea procedurii de atribuire a Contractul de prestări servicii nr. 134/C/15.05.2019 nu a fost de natură a asigura respectarea cerințelor prevăzute de companie în caietul de sarcini, respectiv a condiției ca prestatorul să asigure un număr minim de agenți în ansamblu și pe fiecare tură.
În acest context, s-a constatat faptul că nu au fost îndeplinite obligațiile de a verifica dacă propunerea financiară este corelată cu elementele propunerii tehnice pentru a evita executarea defectuoasă a contractului.
Ajustarea tarifelor și, implicit modificarea prețului prin încheierea Actului adițional 1, s-a efectuat fără îndeplinirea obligației prestatorului de a prezenta devizele analitice prin care să fie evidențiată influența pe care o exercită modificarea legislativă în prețul unitar și/sau total ofertat inițial.
Contractele de prestări servicii de curățenie din 2018. Aplicarea de către CNAB, în calitate de entitate contractantă, a procedurii de negociere fără invitație prealabilă la procedura concurențială de ofertare, în situația atribuirii contractelor sectoriale de servicii 425/C/12.12.2018 și 410/C/26.11.2018, nu a fost justificată în conformitate cu prevederile legale. Pe parcursul derulării contractului de prestări servicii nr. 410/C/26.11.2018 s-a constatat faptul că CNAB a transmis prestatorului documente din care reies neconformități constatate cu privire la serviciile prestate. În condițiile în care clauza contractuală prevăzută la punctul 12 „Penalități, daune interese” din contract a prevăzut penalizări pentru prestarea necorespunzătoare a unor operațiuni, acestea nu au fost aplicate, încasate/reținute de la prestator.
Contractul sectorial de servicii nr. 309/C/2019, pentru reparația, întreținerea, reviziile și inspecțiile periodice ale mijloacelor auto ale companiei. La nivelul CNAB nu s-a realizat urmărirea modalității de exploatare și întreținere a autovehiculelor și nici a necesarului de servicii de service. Astfel, s-a constatat faptul că, în cazul unor autovehicule din parcul auto al companiei, au fost decontate sume semnificative raportate la valoarea de achiziție a respectivelor active, înregistrându-se o prezență în service cu o frecvență relativ mare, spre exemplu, costurile acestor servicii, pentru un autovehicul marca Dacia Duster, fiind cuprinse între 1.098,21 lei/lună și 1.894,71 lei/lună.
Achiziții directe. Contractul de închiriere spații comerciale cu Millenium Pro Design din 2020 a fost încheiat fără aprobarea Consiliului de Administrație
Compania a achiziționat direct anumite produse/servicii cu toate că valoarea acestora a depășit pragul prevăzut la art. 12 alin. (4) din Legea nr. 99/2016 privind achizițiile sectoriale. Cu toate că reprezentanții CNAB au susținut faptul că obiectul achiziției directe analizate a fost, în fapt de lucrări (și nu de produse sau servicii), iar codul CPV al achiziției nu a fost pus în corespondență cu obiectul acesteia, încălcându-se astfel obligația prevăzută la art. 17 alin. (2) din Normele metodologice aprobate prin HG nr. 394/2016, documentele prezentate de companie nu au fost de natură a justifica încadrarea achiziției ca fiind una de lucrări.
Contract cu un cabinet de avocatură care a favorizat prescripția unor creanțe
Despre relația contractuală a CNAB cu un cabinet individual de avocatură (A.C. Pop, potrivit informațiilor HotNews) și prescripția unor creanțe și derularea Contractului consolidat de asistență juridică, înregistrat la CNAB S.A. cu nr. 62/C/01.03.2011. În perioada 2013-2018, la nivelul CNAB, creanțele rezultate din activitatea de parcare, acțiunile judiciare și procedurile de recuperare relative la aceste creanțe nu au fost cunoscute într-o măsură completă și corectă și, în consecință nu au fost monitorizate, nefiind respectată obligația de realizare a unei bune gestiuni financiare a drepturilor companiei, prevăzută la art. 5 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 119/1999 privind controlul intern/managerial și controlul financiar preventiv, cu modificările și completările ulterioare.
În perioada 2013-2018, nu a fost realizată și valorificată în conformitate cu actele normative incidente inventarierea creanțelor CNAB S.A. rezultate din activitatea de parcare desfășurată în perioada 2006-2012. Evidența contabilă a CNAB nu a fost în măsură să asigure reflectarea unei imagini fidele a patrimoniului companiei în situațiile financiare întocmite pentru exercițiile financiare 2013-2018, nefiind respectate dispozițiile incidente ce reglementează întocmirea situațiilor financiare.
Demersul având ca scop recuperarea prejudiciului reprezentând valoarea creanțelor prescrise, menționate anterior, apreciat de reprezentanții CNAB S.A. ca fiind produs prin inacțiunea cabinetului individual de avocatură, a fost efectuat cu întârziere de aproximativ 6 ani, respectiv în luna ianuarie 2020, deși s-a cunoscut la nivelul companiei, încă din luna martie 2014, faptul că reprezentanții cabinetului au tergiversat solicitările transmise cu privire la situația dosarelor aflate pe rolul instanțelor și a dosarelor având ca obiect executarea silită în baza titlurilor obținute, iar la nivelul CA s-a cunoscut, din data de 06.09.2018, faptul că „asupra debitelor respective a intervenit instituția prescrierii(…)” și s-a propus „notificarea Cabinetului Individual (…) cu privire la existența acestui prejudiciu și obligația de a fi acoperit (…)”.