Până la 30.000 de locuri de muncă sunt amenințate în cadrul Lufthansa, cea mai mare companie aeriană europeană, datorită prăbușirii traficului aerian ca urmare a pandemiei de Covid-19, a avertizat conducerea companiei germane, potrivit AFP și La Libre Belgique.

LufthansaFoto: Wikipedia

„Suntem hotărâți să păstrăm cel puțin 100.000 din cele 130.000 de poziții din grup”, a declarat Carsten Spohr, CEO al Lufthansa, într-o scrisoare trimisă angajaților săi duminică din care AFP a obținut o copie.

Grupul anunțase deja în septembrie intenția sa de a reduce mai multe locuri de muncă decât cele 22.000 planificate deja într-un plan anunțat în vară dar numărul exact nu fusese comunicat.

„După o vară care ne-a dat speranță, acum simțim efecte echivalente cu cele ale închisorii asupra activității noastre”, adaugă Carsten Spohr în scrisoarea sa.

Creșterea ușoară a traficului aerian global între iunie și august s-a diminuat după recrudescența pandemiei în întreaga Europă și restricțiilor impuse pentru a ține sub control coronavirusul.

„Iarna 2020/2021 va fi o provocare uriașă”, a adăugat șeful grupului, care conduce și Austrian Airlines, Swiss și Brussels Airlines.

Lufthansa pierde în prezent un milion de euro la fiecare două ore, comparativ cu unul la fiecare oră la începutul pandemiei. Dar grupul trebuie să „își intensifice eforturile pentru a continua să reducă costurile”, spune Spohr.

Pentru iarnă, compania se așteaptă ca volumul activității să fie la o cincime comparativ cu nivelul din aceeași perioadă anului trecut.

Prin urmare, Lufthansa va trebui să țină la sol 125 de avioane suplimentare, dintr-o flotă de 763, și va opera „maxim” un sfert din capacitatea sa de zbor.

„Trebuie să presupunem că efectele (pandemiei) asupra afacerii noastre vor fi resimțite în anii următori”, conchide dl Spohr.

Lufthansa a raportat în trimestrul trei o pierdere operațională gravă de 1,26 miliarde de euro.

Compania a beneficiat în iunie de un vast plan de salvare de 9 miliarde de euro din partea guvernului german.

Citește și: